Vijgen Galette

Vijgen Galette met gekarameliseerde ui.

De herfst is officieel in het land. Na 9 dagen vakantie in het zonovergoten eiland Tenerife kan het verschil niet groter zijn. Mijn tuin onderging een ware metamorfose en straalt nu een warme gloed uit van rood, geel, bruin, oranje en hier en daar nog een heel klein beetje groen. Fascinerend hoe op 9 dagen tijd de natuur zo’n veranderingen kan ondergaan. Ik hou van elk seizoen want elk seizoen heeft echt wel zijn charmes maar ik ben nu eenmaal een zonnekind en regen behoort niet tot mijn favoriete top 10. Ook niet tot mijn favoriete top 100.

Vrijdag reed ik tijdens mijn middagpauze naar huis en dan rijd ik altijd langs een laan met prachtige bomen die momenteel gehuld zijn in spectaculaire gele tot dieprode herfstkleuren. Op het moment dat ik de straat inreed begon het wat heviger te waaien en op dat moment besloten alle bomen samen om hun prachtige kleurenpracht los te laten en overal dwarrelden warm gekleurde bladeren naar beneden. Een kleurrijke sneeuwbui als het ware. Wat een prachtig spektakel om te zien. Voetgangers, fietsers en automobilisten gingen spontaan stilstaan om foto’s en filmpjes te maken van dit prachtig stukje herfst in al zijn glorie. Op de toeschouwers hun gezicht kwam kinderlijke vrolijkheid tevoorschijn en heel eventjes was het helemaal stil. Aaaaaah, heerlijk zo’n momentjes.

Nu de herfst in het land is moeten we jammer genoeg van heel wat lekkere vruchten afscheid nemen en helaas zal ook de vijg binnenkort uit de winkelrekken verdwijnen. Vijgen vind ik persoonlijk één van de mooiste vruchten die er bestaan en tijdens het vijgenseizoen staan ze dan ook wekelijks op het menu. Vaak bij het ontbijt maar ook bij een lekkere salade of verwerkt in een galette.
Na de meer dan geslaagde hartige tomaten galette ben ik in een fase waarin ik geen genoeg kan krijgen van galettes, in alle vormen, geuren en kleuren. En nu de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan gaat er niets boven een hartverwarmende galette.

De combinatie van schijfjes peer, geitenkaas, vijgen en gekarameliseerde ui is to-die-for! Het karameliseren van ui is een werkje waarbij je geduld moet hebben want ik maak geen gebruik van suikers. Het viel me dat in veel recepten suikers toegevoegd worden om de ui zoet te krijgen. Karameliseren is niets meer dan het omzetten van suiker in karamel dus als je de ui lang genoeg bakt op een gematigd vuur zal de ui zijn natuurlijke suikers uiteindelijk omzetten in karamel. Helemaal geen extra toegevoegde suikers nodig dus want de ui is hemels zoet!

Vijgen Galette   Vijgen Galette

Wat heb je nodig?

  • 1 kant-en-klare bladerdeeg
  • 100 à 150 gram zachte geitenkaas
  • 2 rijpe verse vijgen
  • 1 rijpe peer
  • 1 grote witte ui
  • kokosolie, om te bakken

Vijgen Galette   Vijgen Galette

Wat moet je doen?

Snijd de ui in ringen en halveer vervolgens de ringen nog eens. Verhit wat vetstof in een pan en voeg de gesneden ui toe. Stoof de ui en verminder het vuur want de ui mag zeker niet aanbranden. Schep de ui geregeld om zodat er niets kan aanbranden. Je zal merken dat de ui heel zacht wordt. Het karameliseren van de ui kan makkelijk 40 minuten duren maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Draai het vuur op een lage pit en doe intussen de overige voorbereidingen van de vijgen galette. Schep de uien geregeld tussendoor om zodat het niet kan verbranden. De gekarameliseerde ui is klaar wanneer de ui heel zacht en goudbruin is en een heerlijke zoete smaak heeft. Leg apart en laat afkoelen.

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en volg de instructies op de verpakking. Verwarm de oven op 200 graden en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het bladerdeeg.

Snijd de vijgen en peer in schijfjes en leg apart. Bestrijk de bodem van het bladerdeeg met de zachte geitenkaas. Blijf ongeveer 2 cm van de rand want die moet je straks naar binnen plooien. Verdeel vervolgens de plakjes verse vijgen en peer over de bodem. Werk tot slot af met de gekarameliseerde ui. Plooi de randen naar binnen en druk goed aan. De randen mogen gerust wat plakjes peer en vijgen overlappen. Bestrijk de randen van de galette met wat olijfolie en plaats gedurende 20 à 30 minuten in de oven, tot de vijgen galette mooi goudbruin ziet. Snijd de vijgen galette in spiesjes en serveer warm. Smakelijk!

Vijgen Galette   Vijgen Galette

*** Nieuwsbrief ***

Wil jij ook graag op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (1 x per maand). Tot binnenkort!

 

Fig Galette - Vijgen Galette

Virginie
Door Virginie

Laat je bericht na