Home Travel & Hotspots Alta Badia – Zuid-Tirol, Italië
Alta Badia – Zuid-Tirol, Italië

Alta Badia – Zuid-Tirol, Italië

15 december 2017

Enkele weken geleden vroeg het communicatiebureau BuroSix of ik graag zou willen meegaan op persreis naar Alta Badia, gelegen in Zuid-Tirol tussen de Italiaanse Dolomieten. Hmmm, laat me daar even over nadenken… Natuurlijk wil ik meegaan! Snel verlof regelen op het werk, een ski-outfit gaan halen en twee weken later zat ik op het vliegtuig richting Venetië, waar ik het andere reisgezelschap ontmoet.

 

Alta Badia, wat?

Wel, dat dacht ik dus ook eerst. Maar misschien ligt dat eerder aan het feit dat ik nooit eerder op skireis ging. Volgens de skivrienden blijkt Alta Badia een legendarische bestemming te zijn. Ik vond het dus allemaal best wel spannend. Mijn eerste sneeuwvakantie. Vind ik de bergen wel leuk? Is die koude wel iets voor mij? Het antwoord is volmondig JA! Alta Badia staat in mijn geheugen gegrift. Het is er zo adembenemend mooi. Zo mooi! Superlatieven! Overal waar je kijkt ben je omringd door bergen en sneeuw. Om nog maar te zwijgen van die heerlijke stilte… De Dolomieten bepalen duidelijk het beeld van Alta Badia en behoren dan ook niet voor niets tot het UNESCO werelderfgoed. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar ik kan al niet wachten om te vertrekken naar een volgende sneeuwbestemming.

Alta Badia

Bun de, bëgnodü

Zo zal je begroet worden in Alta Badia, want hier spreekt mijn Ladinisch, een heel typisch taaltje die door slechts enkele duizenden mensen sinds de Romeinse tijd gesproken wordt. De Ladiniërs onderscheiden zich niet alleen door hun taal maar ook door de harmonieuze band tussen mens en landschap. Openheid, bereidwilligheid om te helpen en kameraadschap zijn altijd al de kenmerken geweest van de Ladinische cultuur. Een paar decennia geleden verkeerde men nog in ernstige armoede. Misschien is dat de reden waarom de traditie van gastvrijheid zo hoog gewaardeerd wordt.

Samen met chef Andrea Irsara van Gourmet Hotel Gran Ander bezochten we de biologische bergboerderij Jusciarahof. Een klein familiebedrijf met traditionele schapenfokkerij. Ook de Ladinische houtsnijkunst wordt hier in ere gehouden. Alleen maar respect voor het oude koppel die zowel de boerderij als het hotel draaiende houden. Het waren zo’n lieve en schattige mensen! We kochten er enkele souvenirs waaronder een houten hanger voor in de kerstboom. Onze manier om hen een beetje te steunen in hun ambachtelijk werk.

Alta Badia

Andrea runt samen met zijn vrouw Evelyn, zijn moeder Rita en zijn drie kinderen Maximilian, Tommy en Lena het hotel. Hun doel is om ervoor te zorgen dat hun gasten een onvergetelijke tijd beleven en zich een onderdeel van het gezin voelen tijdens hun verblijf. Al generaties lang heeft de familie Irsara een ongeremde passie voor voedsel. Ladinische, Tiroolse en Italiaanse specialiteiten staan centraal met oog op eenvoud, authenticiteit en echtheid.

De Dolomieten op jouw bord

Men is toegewijd om de passie voor de Ladinische cultuur en het karakter van de Dolomieten naar de tafel van de gasten te brengen. Daarom is de herkomst van de grondstoffen zo belangrijk voor hen. Vruchten en paddenstoelen plukt men zelf in de omliggende bossen, het vlees komt van de dieren uit de bergboederijen, de kazen en vleeswaren worden door de lokale boeren gemaakt. Door de hechte band met boeren en fokkers uit de regio kan Andrea de beste smaken uit de Dolomieten selecteren. Ondanks het klimaat produceren de moestuinen een grote variatie aan groente

. Dit alles zorgt ervoor dat hun keuken zo succesvol is. Zeg nu zelf, als je dit allemaal hoort krijgt je toch onmiddellijk zin om de voetjes bij Andrea onder tafel te schuiven? Ik krijg precies alweer een beetje honger.

Na het bezoek aan de bergboerderij trokken we het bos in, op zoek naar ingrediënten. Andrea vertelt dat de tijd die hij spendeert in het bos gelijk staat pure quality time voor hem. Het wordt ons ook meteen duidelijk waarom. De stilte in de bossen, het adembenemende panorama, het witte sneeuwtapijt, het lijkt wel alsof we in een sprookje binnenwandelen.

In de zomer is het aanbod natuurlijk veel groter dan in de winter maar toch slagen we erin enkele ingrediënten te ontdekken. Andrea toont ons nadien in zijn keuken enkele gedroogde bloemen die hij in de zomer geplukt heeft. In de zomer probeert men zoveel mogelijk bloemen en kruiden te drogen zodat deze in de winter kunnen verwerkt worden in gerechten.

Andrea Irsara Alta Badia

Andrea Irsara houdt een soort mos vast die we gevonden hebben in het bos. Deze wordt onder andere gedroogd om te verwerken in gerechten.

 

Alta Badia

Bloemen die Andrea in de zomer plukt, vervolgens droogt om in de winter te gebruiken.

Help, ik kan helemaal niet skiën.

Join the club, want ik kan ook helemaal niet skiën. Wat doet een foodblogger dan in een skigebied? In Alta Badia combineren ze het beste van twee werelden: de liefde voor wintersport en de liefde voor lekker eten op topniveau. In geen enkel ander skigebied in Europa vind je zoveel gastronomische restaurants en hotels bij elkaar. Dat maakt Alta Badia het fijnproevershart van Zuid-Tirol. Omdat de helft van ons groepje niet kon/mocht skiën hebben we alles al wandelend gedaan. En met de ski-en gondelliften natuurlijk. Je kan dus perfect als niet-skiër even hard genieten van deze bestemming. We namen ook deel aan de Gourmet Skisafari, je leest er alles over in dit blogbericht.

Hotel La Majun

Hotel La Majun, wat schuur betekent in het Ladinisch, was onze verblijfplaats voor 3 nachten. Het familiehotel heeft als visie: “dit is geen hotel, het is een thuis. Voor ons en voor onze gasten.” En dat merk je wanneer je het hotel binnenwandelt.

De geschiedenis van Hotel La Majun is verweven met de Ladinische cultuur. De grootvader van Natalie Mellauner was de dorpssmid van La Villa in de jaren dertig van de vorige eeuw. Na de dood van Giovanni Rinna moest de Rinna-familie de eindjes aan elkaar zien te knopen. Omdat vrouwen geen smederij in die tijd konden overnemen besloot men in de jaren zestig om twee kamers te verhuren. Guiditta, de grootmoeder, sliep samen met haar vijf kinderen in de garage wanneer de kamers verhuurd waren. Na school hielp Roberta, senior manager van het hotel, in de keuken terwijl haar tante de gasten zelfgemaakte “Schutzkrapfen” en wild uit de bossen van de Dolomieten serveerde. Uiteindelijk groeide La Majun tot zijn huidige vorm. Drie generaties leven en werken elke dag om ervoor te zorgen dat hun gasten genieten van een authentieke vakantie-ervaring.

Mijn ervaring

Ik verbleef in een prachtige junior-suite en kreeg onmiddellijk een warm gevoel wanneer ik de kamer binnen kwam, letterlijk en figuurlijk. De kamer is ruim en voorzien van warme houten meubels. Het is duidelijk dat La Majun slaagt in hun opzet want ik kreeg onmiddellijk een thuisgevoel. Een heerlijk warme kamer met uitzicht op de besneeuwde bergen. In de badkamer is zelfs vloerverwarming aanwezig! Best wel prettig als je een hele dag in de sneeuw gewandeld hebt. Bij het selecteren van de meubels is men trouwens loyaal gebleven aan hun cultuur want elk stuk hout, antiek meubilair of modern timmerwerk komt uit de Dolomieten. Ook Loden, een traditionele stof gemaakt in Alta Badia, is overal in het hotel te vinden.

Na een dag skiën kan je even opwarmen aan de open haard van de bibliotheek met een aperitief. Of genieten van een heerlijk glas wijn uit de wijnkelder terwijl je de zonsondergang aanschouwt waar de bergen ondergedompeld worden in een vuurrode kleur.

Op de laatste avond mochten we dineren in het hotel en genieten van een viergangenmenu, volledig aangepast naar onze vegetarische wensen. Van begin tot einde waren de gerechten tot in de puntjes verzorgd. Ook een dikke pluim voor het personeel want hun glimlach en hulpvaardigheid is echt hartverwarmend. Als ik ooit terugkom naar Alta Badia zal ik ongetwijfeld opnieuw overnachten in La Majun.

 

Nog meer reisinspiratie

Ik vind het steeds leuker om over reizen te schrijven dus hopelijk krijg ik nog vaker deze kans! Eerder zin in een zonnige bestemming? Misschien is het Spaanse eiland Tenerife dan iets voor jou!

Voor een citytrip moet je ongetwijfeld in Rome zijn. Ik verbleef in Guesthouse Casa 901, gelegen in het hartje van Rome. Als ik Rome ooit nog eens bezoek kom ik zonder twijfel opnieuw in Casa 901 overnachten.

Via Airbnb kan je een volledige woning of appartement huren voor gemiddeld 100€ per nacht. Heb je nog geen gebruik gemaakt van Airbnb? Meld je aan met mijn kortingscode en krijg 30€ korting bij jouw eerste reservatie.

Wil je online jouw verblijf boeken maar prefereer je een meer traditionele site? Via Booking.com heb je een uitgebreide keuze.

 

[SIGNSPOON]

Alta Badia - Hotel La Majun

Hotel La Majun

 

Alta Badia

Zonsondergang, zicht op de bergen vanuit het hotel

 

Alta Badia - Hotel La Majun

Hotel La Majun – wellness

 

Alta Badia Hotel La Majun

Hotel La Majun – badkamer

Heb je dit al gelezen?

2 reacties

Jeannette 11 januari 2018 - 20:20

Heerlijk Virginie, ik krijg al zin om weer samen op reis te gaan?

Reply
Virginie 12 januari 2018 - 16:29

Hi Jeannette!
Dank je! We moeten dringend een nieuwe trip op de planning krijgen! 😉
Fijn weekend!
Liefs,
Virginie

Reply

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.