Home Koude gerechten Amandelmelk
Amandelmelk

Amandelmelk

16 februari 2017

Om één of andere bizarre reden dacht ik voor een hele lange tijd dat amandelmelk maken een ambachtelijk werkje was waar je stalen zenuwen en geduld voor nodig hebt. “Geduld is een boom waarvan de wortel bitter is maar waarvan de vruchten echt zoet zijn” of “Geduld is het vermogen om (lang) te wachten zonder ongeduldig te worden.” Allemaal mooi gezegd maar de eerste vraag die in mij opkomt is “wat is lang?”. De gedachte alleen al maakt me ongeduldig.

Ik zie het liefst onmiddellijk resultaat. Of datgene waarmee ik bezig ben wil ik op zijn minst al enige vorm zien krijgen. “Geduld is een schone zaak” heb ik dan ook ontelbare keren in mijn leven mogen horen. Ook van zo’n opmerkingen word ik een beetje ongeduldig. Enkele weken geleden vertelde me iemand dat melk op basis van noten eigenlijk helemaal easy peasy is om zelf te maken. Met een nog heel klein beetje ongeloof ging ik gaan snuisteren op Pinterest. Ook daar bleek amandelmelk maken een fluitje van een cent te zijn. En toch was ik nog niet helemaal te overtuigen. Tot ik op Instagram Stories een filmpje zag passeren van iemand die, uiteraard, amandelmelk gemaakt had. It’s a sign! En dus ging ik zelf aan de slag.

Het eerste deel verliep vlekkeloos. Het tweede deel daarentegen iets minder. De fout? Mijn koppigheid. Ja, naast ongeduld ben ik ook goed voorzien van een stevige portie koppigheid. Ik dacht dat ik met uitsluitend een zeef wel al de amandelpulp eruit gezeefd zou krijgen. I don’t think so. Een neteldoek is een must have als je zelf plantaardige melk maakt. Gelukkig vond ik (na een tijdje zoeken, hello ongeduld) een katoenen doek die perfect kon dienen om de melk te zeven. Yes! I did it! ZO LEKKER!

Heb je ooit al eens de verpakking van amandelmelk gelezen? Gemiddeld 2 à 3% amandelen. Seriously? Ik koop nooit meer amandelmelk uit de supermarkt. Ook de smaak is 1000% keer beter dan de supermarktmelk. Gooi de amandelpulp niet weg! Maak TO-DIE-FOR chocolade amandelbrownies met de restjes amandelpulp. Super eenvoudig en zero waste, wat wil je nog meer?

 

Zo maak je het

Leg de amandelen in een kommetje samen met de dadels en voeg koud water toe tot alles onderstaat. Dek af en laat een nachtje weken. Ik heb de amandelen en dadels ongeveer 15 uur geweekt. Giet de volgende dag het water af en leg de amandelen en dadels in de blender. Je hoeft de vliesjes van de amandelen niet te verwijderen want door het zeven zullen de vliesjes in de neteldoek achterblijven. Voeg vervolgens het water toe en een snufje zout. Laat gedurende 2 à 3 minuten op hoge snelheid mixen, tot er melk ontstaat. Neem een kom en leg de zeef hierover. Leg tot slot de neteldoek (of een katoenen doek) over de zeef en giet de melk hierin. Knijp tot slot al de melk uit de amandelpulp. Bewaar de amandelmelk in een afgesloten fles gedurende 4 à 5 dagen in de koelkast.

Met deze heerlijke amandelmelk kan je ook een heerlijke warme kruidige Chai Tea Latte maken!

 

[SIGNSPOON]

 

 

Amandelmelk Amandelmelk

 

AMANDELMELK

Print dit recept

Ingrediënten

 • 200 gram amandelen
 • 1 liter water
 • 4 à 5 dadels, ontpit
 • een snufje zout

Instructies

 1. Leg de amandelen in een kommetje samen met de dadels en voeg koud water toe tot alles onderstaat. Dek af en laat een nachtje weken. Ik heb de amandelen en dadels ongeveer 15 uur geweekt.
 2. Giet de volgende dag het water af en leg de amandelen en dadels in de blender. Je hoeft de vliesjes van de amandelen niet te verwijderen want door het zeven zullen de vliesjes in de neteldoek achterblijven.
 3. Voeg vervolgens het water toe en een snufje zout.
 4. Laat gedurende 2 à 3 minuten op hoge snelheid mixen, tot er melk ontstaat.
 5. Neem een kom en leg de zeef hierover.
 6. Leg de neteldoek (of een katoenen doek) over de zeef en giet de melk hierin.
 7. Knijp al de melk uit de amandelpulp.
 8. Bewaar de amandelmelk in een afgesloten fles gedurende 4 à 5 dagen in de koelkast.

Notities

Benodigdheden: een blender, een zeef en een neteldoek (of schone katoenen doek) om te zeven.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.