Home Dessert Citroenkoekjes homemade
Citroenkoekjes homemade

Citroenkoekjes homemade

3 juni 2015

Deze citroenkoekjes lukken iedere keer opnieuw en zijn gewoonweg heerlijk. Jamie Oliver heeft geweldige recepten en dit recept van citroenkoekjes is er één van. Dus ik kan niet anders dan dit recept met jullie delen. Let’s make some lemon cookies!

Zo maak je het

Voeg de bloem, natriumbicarbonaat, suiker, basterdsuiker in een mengkom en laat even mengen met behulp van een keukenrobot. Maak gebruik van de deeghaak.

Wanneer alles mooi vermengd is, mag je het citroensap, de rasp van de citroenen en de ongezouten roomboter toevoegen. Laat alles op een middelhoge snelheid mengen. Wanneer het deeg mooi los komt van de zijkanten is het deeg klaar.

Tip: Zorg bij het raspen van de citroen dat je enkel het gele gedeelte raspt. Je komt vrij snel het witte gedeelte tegen, maar die willen we niet want die zorgt voor een bittere smaak.

Kneed het deeg nog even kort met jouw handen en maak er een bol van. Plaats de deeg in een diepvrieszak en leg deze minimum 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden en leg alvast een bakplaat klaar met een vel bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en plaats deze op een vel bakpapier. Met behulp van een deegrol kan je het deeg mooi uitrollen. Heb je net zoals ik geen deegrol in huis? Een glazen fles kan ook hulp bieden! Shame on me, een food blog en geen deegrol in huis! Het zal je maar overkomen! Ik ga op zoek naar een fles in huis! Aaaaha! Ik spot een fles rode wijn waar nog één glas uit kan! Deze schenk ik dan maar uit en ik trakteer mezelf op een aperitief! Nobody died before of a glass red wine in the afternoon! Scholl!

Plaats bovenop het deeg nog een vel bakpapier en rol het deeg uit. Maak gebruik van vormpjes om de citroenkoekjes uit te steken! Heb je geen vormpjes? Gebruik dan een glas! Zet die omgekeerd en steek zo ronde vormen uit! Voor alles is een oplossing! Plaats alles mooi naast elkaar op de bakplaat. Hou er rekening mee dat de citroenkoekjes nog in volume zullen toenemen!

Bak de citroenkoekjes in ongeveer 8 à 12 minuten, tot wanneer ze goudbruin zijn. Afhankelijk van jouw oven en de grootte van de citroenkoekjes zullen deze iets meer of minder baktijd nodig hebben. Indien je twijfelt, begin met 8 minuten en blijf bij de citroenkoekjes tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen.

Laat de citroenkoekjes even afkoelen op de bakplaat. Ze zullen nog soepel zijn als ze uit de oven komen. Maar geen paniek! Eens de citroenkoekjes afgekoeld zijn worden ze krokant! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onderaan het blogartikel terug.

 

[SIGNSPOON]

CITROENKOEKJES

Print dit recept
Aantal: 20 stuks

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
 • 125 gram suiker
 • 125 gram lichte basterdsuiker
 • 170 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 2 eetlepels rasp van citroen
 • Sap van 1 citroen

Instructies

 1. Voeg de bloem, natriumbicarbonaat, suiker, basterdsuiker in een mengkom en laat even mengen met behulp van een keukenrobot. Maak gebruik van de deeghaak.
 2. Wanneer alles mooi vermengd is, mag je het citroensap, de rasp van de citroenen en de ongezouten roomboter toevoegen. Laat alles op een middelhoge snelheid mengen. Wanneer het deeg mooi los komt van de zijkanten is het deeg klaar.
 3. Kneed het deeg nog even kort met jouw handen en maak er een bol van.
 4. Plaats de deeg in een diepvrieszak en leg deze minimum 30 minuten in de koelkast.
 5. Verwarm de oven op 180 graden en leg alvast een bakplaat klaar met een vel bakpapier.
 6. Haal het deeg uit de koelkast en plaats deze op een vel bakpapier. Met behulp van een deegrol kan je het deeg mooi uitrollen.
 7. Plaats bovenop het deeg nog een vel bakpapier en rol het deeg uit. Maak gebruik van vormpjes om de citroenkoekjes uit te steken!
 8. Plaats alles mooi naast elkaar op de bakplaat. Hou er rekening mee dat de citroenkoekjes nog in volume zullen toenemen!
 9. Bak de citroenkoekjes in ongeveer 8 à 12 minuten, tot wanneer ze goudbruin zijn. Afhankelijk van jouw oven en de grootte van de citroenkoekjes zullen deze iets meer of minder baktijd nodig hebben. Indien je twijfelt, begin met 8 minuten en blijf bij de citroenkoekjes tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen.
 10. Laat de citroenkoekjes even afkoelen op de bakplaat. Ze zullen nog soepel zijn als ze uit de oven komen. Eens de citroenkoekjes afgekoeld zijn worden ze krokant!

Heb je dit al gelezen?

2 reacties

Lisa 24 april 2020 - 13:26

Zeer slecht recept. Deeg plakt, koeken lopen uit. Moet veel langer in de oven, bijna het dubbel. Koeken smaken niet lekker. Zeer ontgoochelend.

Reply
Ans 31 augustus 2020 - 14:47

Vrij cruciaal element vergeten: het ei. Zie origineel recept: https://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/lemon-butter-biscuits/

Reply

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.