Home Travel & Hotspots Gourmet skisafari – Childhood Flavours
Gourmet skisafari – Childhood Flavours

Gourmet skisafari – Childhood Flavours

15 december 2017

In het blogbericht Alta Badia schreef ik een verslag over onze vierdaagse trip. In dit blogbericht wil ik wat meer vertellen over de Gourmet Skisafari. Neen neen, geen losgeslagen wild in de bergen maar wel 7 sterrenchefs die volledig wild gaan in hun keuken 🙂

Wintersport en gastronomie gaan hand in hand in Alta Badia. Al enkele jaren op rij wordt het culinaire evenement A taste for skiing georganiseerd. Dit jaar staat het thema Childhood Flavours centraal waarbij 7 sterrenchefs traditionele gerechten serveren die geïnspireerd zijn op maaltijden uit hun kindertijd. Je skiet van de ene berghut naar de andere om de creaties te proeven. Ben je net zoals ik (nog) geen skiheld? Je kan het parcours ook al wandelend afleggen. Ideaal trouwens voor wie deze fabelachtige omgeving intussen wil vereeuwigen op foto.

Herinneringen uit de kindertijd

Als ik terugdenk aan mijn kindertijd zijn er bepaalde gerechten die mijn absolute voorkeur hadden. Ik herinner me nog heel goed de vriendenboeken die op school werden doorgegeven. Daar stond altijd de vraag “wat is jouw lievelingsgerecht?”. Spaghetti was het meest voorkomende antwoord. Maar hier en daar kwamen heel typische Belgische gerechten aan bod. Denk maar aan stoofvlees, frietjes, vol-au-vent, mosselen, witloof uit de oven, Limburgse vlaai, waterzooi, …

Al onze herinneringen koesteren de geuren, emoties en smaken uit onze kindertijd. Ik kan me bijvoorbeeld nog heel goed de geur herinneren van het klaslokaal in de kleuterklas. Op zondag werd ik vaak wakker door de geur van pannenkoeken en die geur associeer ik nog steeds met warmte en gezelligheid. Herinneringen bevatten heel wat emoties. Via iedere creaties vertellen de sterrenchefs een verhaal die je meeneemt naar hun kindertijd. Elk gerecht wordt gecombineerd met een lokale wijn die zorgvuldig geselecteerd werd door een ervaren sommelier uit Zuid-Tirol.

 

Gourmet Skisafari

Tijdens de Gourmet Skisafari mochten we in drie berghutten traditionele gerechten ontdekken. Onze eerste stop was in Ütia de Bioch waar Nicola Laere van het één Michelinster bekroonde restaurant La Stüa de Michil in Hotel La Perla kalfswang met gremolata saus, peterseliewortel en geroosterde gedroogde pruimen serveert. De herinnering aan zijn grootvader Lois en de vele namiddagen die ze samen doorbrachten is een inspiratiebron geweest voor dit recept. Aangezien ik geen vlees eet werd er een heerlijk alternatief voorzien boordevol smaakvolle groenten. Hier werd ik helemaal blij van!

Alta Badia - Gourmet Skisafari

Een praatje met Norbert Niederkofler

In Club Moritzino, op 2100 meter hoogte, mochten we een praatje maken met drie-sterrenchef Norbert Niederkofler van restaurant St. Hubertus. Dit jaar kreeg hij zijn derde Michelinster toegekend waardoor Alta Badia maar liefst 6 Michelinsterren in totaal mag tellen. Op zijn 18de  was had hij twee doelen: de wereld zien en chef worden. Uiteindelijk is hij erin geslaagd om de twee te combineren.

Norbert volgt de seizoenen en kookt uitsluitend met wat moeder natuur hem te bieden heeft. Veel logischer toch om het ritme van de seizoenen te volgen? Dan zijn de producten ook op hun best. Net zoals Andrea Irsara bewaart en droogt Norbert producten die hij in de zomer vindt om in de winter te kunnen gebruiken. Andrea geeft helemaal niet om labels zoals bio, eco, … Maar wel om het vertrouwen en de relatie die hij heeft met de lokale boeren. Hij weet dat hun producten volledig voldoen aan de eisen die hij stelt. Dat is het enige dat telt voor hem.

 

Alta Badia - Gourmet Skisafari

Norbert Niederkofler – foto genomen door Freddy Planinschek

Tot slot bezochten we Ütia Las Vegas, best wel een vreemde naam vind ik in vergelijking met de andere hutten. In deze hut serveert sterrenchef Giuseppe Biuso van één sterrenrestaurant Il Cappero een gerecht op basis van octopus. Ik heb nooit eerder zo’n malse octopus gegeten. Echt ongelooflijk lekker! Enkel het sausje vond ik persoonlijk iets minder lekker maar dat is kwestie van smaak natuurlijk. Grazia, de moeder van Giuseppe, bereidde dit typische gerecht vaak op zondag.

Tickets voor de Gourmet Skisafari kan je onmiddellijk aankopen in één van de deelnemende berghutten. Een ticket kost 50€ waarmee je 4 gerechten kan proeven, wijnen inbegrepen. Voor meer informatie kan je hier klikken.

Gourmet Skisafari route - Alta Badia

Conclusie

De combinatie van wandelen/skiën en gastronomie vind ik een heel geslaagd concept. De omgeving is adembenemend en dat alleen al wekt jouw honger op. Als vegetariër bleef ik jammer genoeg wat op mijn honger zitten, letterlijk. Het gebeurt zelden dat ik nog vis eet maar tijdens deze reis heb ik geregeld een uitzondering gemaakt. Mijn lichaam van de nodige energie voorzien is nog steeds mijn eerste prioriteit.

Tijdens het inzetten van de maaltijden riepen de obers telkens “normal” (vlees/vis) en “veggie” (vegetarisch) om duidelijk te maken aan de gasten welke borden er gingen ingezet worden. Misschien ligt het aan mij maar we leven toch wel in 2017? Alsof vegetarisch eten zo abnormaal is? Zeker als er gekookt wordt op sterrenniveau verwacht ik toch wel dat tikkeltje meer.

Of misschien ben ik gewoon te verwend door in een wereldse stad zoals Gent te wonen. Dat kan ook natuurlijk. Anyway, los daarvan heb ik het wel enorm naar mijn zin gehad en best wel lekker gegeten. De vlees-en viseters zullen hier zeker en vast aan hun trekken komen.

Ik wil tot slot Sabine en Oskar van Dolomighty Communications bedanken. Zij hebben ons iedere dag begeleid en ervoor gezorgd dat we absoluut niets tekort kwamen. 1000 x dank! Ook een dikke merci aan BuroSix voor het aanbod en de organisatie!

 

Nog meer reisinspiratie

Via Airbnb kan je een volledige woning of appartement huren voor gemiddeld 100€ per nacht. Heb je nog geen gebruik gemaakt van Airbnb? Meld je aan met mijn kortingscode en krijg 30€ korting bij jouw eerste reservatie.

Wil je online jouw verblijf boeken maar prefereer je een meer traditionele site? Via Booking.com heb je een uitgebreide keuze.

Wie Italië zegt denkt onmiddellijk aan Rome. Ik had er een geweldige tijd en verbleef in Casa 901, in het hartje van Rome. Je leest er HIER alles over.

Portugal en Spanje hebben ook heel wat moois te bieden. Denk maar aan de stad Porto of het eiland Tenerife.

 

[SIGNSPOON]

Gourmet Skisafari

Sabine van Dolomighty Communications

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.