Home Dessert Greenpan, dat is gezond koken
Greenpan, dat is gezond koken

Greenpan, dat is gezond koken

12 augustus 2019

 

Ik schrijf nog zelden reviews. Maar als ik eens een review schrijf, dan betekent het dat ik voor 110% geloof in het merk.
Vandaag wil ik het hebben over Greenpan en waarom koken met Greenpan veel gezonder is.

Onze gezondheid, daar moeten we zorg voor dragen. Gezond koken is meer dan gezonde ingrediënten gebruiken.
Ook het materiaal waarmee je kookt is van essentieel belang.
Greenpan vroeg of ik ambassadeur voor hen wou worden en daar heb ik geen seconde aan getwijfeld. Waarom? Dat lees je hieronder!

 

Greenpan: van Belgische makelij met een internationale reputatie

Wist je dat GreenPan een Belgisch merk is met een internationale reputatie? Het is het geesteskind van twee jeugdvrienden: Jan Helskens en Wim De Veirman. Toen ze ontdekten dat traditionele antikleefpannen bij oververhitting gifstoffen vrijgaven en er voor de productie van de antikleeflaag PFOA werd gebruikt, gingen ze op zoek naar een nieuw alternatief.
Na een lange zoektocht vonden ze het perfecte materiaal voor hun pannen: een keramische laag met de naam Thermolon.

Nu de grootste uitdaging van de baan was, stelde het duo een team van deskundigen samen en leefde het zich uit met het ontwerp van kookgerei dat er mooi uitzag, schitterende resultaten opleverde en koken nóg leuker maakte.

Tien jaar later is de hele wereld dol op hun pannen.

 

Greenpan

 

Traditionele antikleefpannen

Als food blogger, receptontwikkelaar, food fotografe en styliste gebruik ik dagelijks braadpannen en kookpotten. En toch stond ik nooit stil bij hoe (on)veilig sommige producten zijn die ik dagelijks gebruik.

Wist je dat bij traditionele anti-aanbakpannen gifstoffen vrijkomen bij oververhitting? En dat gebeurt heel snel want na 3 minuten bakken op een hoog vuur is er al sprake van oververhitting. Best snel toch?

Niet alleen bij het koken kunnen traditionele antikleeflagen schadelijk zijn. Ook de productie van de traditionele antikleeflagen heeft grote gevolgen en zorgt ervoor dat PFOA en PFAS terechtkomen in de natuur. Ze worden geloosd in de lucht, het (drink)water en in de grond. En dat heeft zonder twijfel een enorme impact op het milieu en voor de mens.

De meeste traditionele antikleefpannen bevatten onveilige materialen zoals lood, cadmium, PFOA & PFAS. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze chemische stoffen in verband kunnen gebracht worden met een verstoord immuunsysteem, kanker, lever- en schildklierproblemen, een verstoorde hormoonwerking, verminderde vruchtbaarheid, …  Dan ben je een gezonde maaltijd aan het bereiden maar wordt die eigenlijk afgekruid met een vleugje chemische stoffen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op?!

 

Greenpan

 

Greenpan for the win

Zo kwam ik uit bij Greenpan. De keramische Thermolon antikleeflaag is gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals zand. Greenpan gebruikt voor de productie van z’n antikleeflaag 0,0% schadelijke stoffen.  Ze kan temperaturen aan tot 450° dus je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over een pan die je per ongeluk oververhit.

 

Greenpan

 

Intussen is de Thermolon coating van Greenpan toe aan zijn vijfde generatie met als resultaat een super sterke antikleeflaag. Ik ben van het principe: “eerst zien, dan geloven“.
En ik zweer het, koken met Greenpan is zoveel aangenamer! Wie reeds met Greenpan kookt weet ongetwijfeld waarover ik het heb. Het materiaal voelt helemaal anders aan waardoor koken nog leuker wordt! De pannen en potten zijn veel makkelijker schoon te maken en als kers op de taart heb je ook nog eens minder vetstof nodig om te bakken. Een eitje bakken met een paar druppeltjes vetstof? Check!

Greenpan is geschikt voor alle gerechten en alle vuren, ook inductie. De meeste collecties mogen bovendien ook in de vaatwas! De Mayflower collectie mag bijvoorbeeld niet in de vaatwas omwille van het houten handvat. Maar die collectie is zo mooi dat je ze met plezier met de hand afwast 😉

 

TIP: bekijk de documentaire The Devil We Know.

 

[SIGNSPOON]

 

Heb je dit al gelezen?

1 reactie

Anja 6 mei 2020 - 11:13

Dag Virginie, Ik wilde even weten of je nog steeds tevreden bent van de pannen? Ik lees veel slechte reviews over de duurzaamheid op langere termijn (antikleef werkt niet meer, bakt aan, schilfert af…), maar die reviews zijn meestal van aan goed aantal jaren geleden… Bedankt, Anja

Reply

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.