Home Travel & Hotspots Hotspots in Porto
Hotspots in Porto

Hotspots in Porto

23 april 2018

Een citytrip in Porto is altijd een goed idee. 4 jaar geleden bezocht ik de sfeervolle en kleurrijke stad Porto voor het eerst en ik werd onmiddellijk verliefd op deze stad. De huizen zijn bedekt met de meest kleurrijke azulejos, overal kleine steile straatjes en nauwe steegjes, karakteristieke opeengepakte huizen in allerlei pasteltinten, de was die overal gewoon buiten hangt en natuurlijk het ongelooflijk lekker eten. Porto is een compacte stad waardoor je de stad prima te voet kan verkennen. Maar dan zal je sowieso de steile straatjes en lange trappen moeten trotseren. Dit komt omdat Porto gebouwd is op enkele heuvels. Door de vele steile straatjes kan je geregeld genieten van een mooi uitzicht over de kleurrijke gevels, uitstekende toren en hoge bruggen. Plan je een trip naar Porto? Dan help ik je alvast op weg met enkele leuke adresjes.

Op zoek naar leuke locaties in Porto om te overnachten? Lees dan zeker het blogartikel ‘Overnachten in Porto‘ waar ik 3 leuke locaties deel om te verblijven.

 

ETEN & DRINKEN

Café Majestic

Dit zou het mooiste café van Porto zijn. Beter zelfs, het café behoort tot de top 10 van mooiste cafés wereldwijd. De zaak dateert van 1912 en is gelegen in de drukke winkelstraat Santa Catarina. Je kan er niet naast kijken. De façade is al best opvallend maar eens je de zaak binnen wandelt val je van de ene verbazing in de andere. Het café heeft een heel romantische atmosfeer. Eens je door de deuren wandelt word je terug gekatapulteerd naar het verleden en kan je de verhalen die hier ontstonden bijna horen. Hier betaal je iets meer voor een gewone koffie of een porto. Het café belichaamt de geschiedenis en het verhaal van zowel het café als Porto zelf. En daar betaal je nu eenmaal extra voor.

 

café majestic

Bonaparte

Bonaparte is eerder een bruine kroeg maar het is wel heel gezellig zitten. Op dinsdagavond zijn er veel zaken gesloten waardoor het best even zoeken is naar een plek om een drankje te nuttigen ’s avonds. Uiteindelijk zijn we in Bonaparte beland. ’s avonds staat de muziek wel best luid waardoor het wat gehorig kan zijn maar los daarvan kan je hier terecht voor een leuke avond.

 

Bonaparte Porto


Flaviis

Het plan was om bij Zenith te gaan ontbijten maar die plaats staat heel hoog aangeschreven bij toeristen waardoor het letterlijk tot buiten aanschuiven is. Gezien de gietende regen besloot ik in de buurt iets op te zoeken. Letterlijk om de hoek ligt Flaviis, die ook op mijn lijstje stond. Tot mijn verbazing waren er maar twee tafeltjes bezet wat me automatisch deed twijfelen of dit wel een leuk adresje zou zijn. Ik bestelde een smoothie bowl op basis van banaan en aardbei, afgewerkt met granola, fruit en amandelschilfers en een iced latte machiatto. De smoothie bowl was echt top. De latte machiatto was iets minder lekker maar goed, voor die 2€ ga ik niet klagen. Ik betaalde in totaal 7€, wat helemaal niet duur is. Een smoothie bowl voor 5€ ben ik bij ons nog niet tegengekomen. Nog niet voor de helft van de prijs zelfs. Je kan er ook heerlijke American pancakes eten.  Ik zag enkele exemplaren passeren en ze zagen er verrukkelijk uit.

 

Flaviis Porto


Hungry Biker

Iets uit het centrum ligt Hungry Biker waar je de hele dag door kan ontbijten, brunchen en lunchen. Je kan kiezen uit smoothies, de klassieke brunch zoals eieren met bonen en spek, toast met avocado, hartige en zoete wafels, verschillende soorten lattes, … Ook voor een aperitiefje kan je hier terecht. Dan betaal je slechts 3€ bijvoorbeeld voor een glas cava of porto. De naam van de zaak doet het al vermoeden dat het iets te maken heeft met fietsen. Je kan er namelijk fietsen huren.

De gevel is sober waardoor je al snel de zaak zou voorbij lopen zoals ik deed. Je eet aan eenvoudige houten tafeltjes al is het net die eenvoud die Hungry Biker siert. Ik koos voor de latte met gember en de zoete wafels met aardbei. De latte was verrassend lekker. Nooit eerder dronk ik gember in een latte, iets om thuis ook uit te proberen 🙂 De wafels waren een echt bommetje. Ik ben niet zo’n fan van marshmallows maar in combinatie met de wafels gingen ze vlotjes binnen. Niet echt het meest gezonde ontbijt maar de boog hoeft dan ook niet altijd gespannen te staan 🙂

Leuk kom te weten: in deze buurt zijn heel wat smalle typische straatjes waar je hele leuke foto’s kan nemen. Het is ook over het algemeen veel kalmer hier in vergelijking met het centrum.

 

Hungry Biker Porto

Hungry Biker Porto


Café Santiago

Als je in Porto bent moet je Francesinha gegeten hebben. Het is een Portugese sandwich gemaakt met brood, ham, linguiça, verse worst, steak of geroosterd vlees en bedekt met gesmolten kaas. Hij wordt overgoten met een warme dikke tomatensaus en wordt opgediend met frietjes. Elk restaurant heeft zijn eigen geheime saus. Het enige gemeenschappelijke ingrediënt is bier. In Porto kan je op heel veel plaatsen deze lokale lekkernij eten. Echter staat Café Santiago heel hoog aangeschreven en moet je hier gewoon de Francesinha geprobeerd hebben. Ik eet zelf quasi geen vlees meer maar dit wou ik toch eens geprobeerd hebben. Ik moet toegeven dat het er echt niet uit ziet en ik kon dan ook moeilijk geloven dat dit zo lekker kon zijn. Maar nu begrijp ik waarom de Portugezen zoveel lof hebben over dit lokaal gerecht. Een must-try wanneer je in Porto bent!

 

Francesinha


O Diplomata

I must admit: dit zijn zowat de beste pannenkoeken die ik ooit gegeten heb. Of misschien ligt het aan de combinatie die ik gekozen heb. Chocolade pannenkoeken, chocoladesaus, banaan en granola. Om het helemaal af te werken heb ik de slagroom van mijn milkshake bij de pannenkoeken gegeten en het was echt werkelijk af! Je hebt keuze tussen twee of vier stuks. Ik had reuze honger maar besloot toch voor twee stuks te gaan en daar ben ik blij om want het vult! Zelfs de dame die de pannenkoeken bracht zei dat het er super lekker uitzag en het een combinatie is die niet vaak genomen wordt. Tja, je weet wat goed is of niet hé 😉

 o diplomata porto

BEZOEKEN

Festa de São João do Porto

Wanneer we vier jaar geleden naar Porto gingen hadden we zonder het zelf te beseffen een trip geboekt tijdens het festival van St. John, die ieder jaar door gaat op 23 juni. Je kan het een beetje vergelijken met de Gentse feesten. Iedereen komt de straat op om te vieren en er heerst een heel gemoedelijke sfeer. Deze feestdag wordt enkel in Porto gevierd en trekt duizenden bezoekers aan.

Nu is er iets heel opmerkelijk aan deze feestdag. Toen we nietsvermoedend ’s avonds naar het centrum wandelden hoorden we constant gepiep. Gepiep zoals de pieper die in een speelgoedje zit. Algauw zagen we hoe mensen op elkaars hoofd bonkten met plastic hamers waardoor het gepiep ontstond. Hilarisch! Het duurde dan ook niet lang alvorens we zelf een exemplaar in ons bezit hadden en ongegeneerd op anderen hun hoofd bonkten met de plastic hamer. Een ander ritueel is elkaar proberen raken met een knoflookbloem. Allemaal heel leuk tot je die per ongeluk in jouw mond krijgt. Kwestie van jullie op voorhand al te waarschuwen.

Op straat zijn er allerlei optredens en concerten, overal vind je kleine barbecues terug waar onder andere sardines geroosterd worden, men drinkt gezellig samen wijn en laat witte wensballonnen vliegen over de Ribeira. Om middernacht is er vuurwerk en dan verzamelt iedereen aan de Ribeira om het spektakel te bewonderen. Het vuurwerk staat ook gelijk aan het einde van de festiviteiten maar daar denken de Portugezen duidelijk anders over. Tot vroeg in de ochtend werd er overal gefeest, gezongen, gedanst en gedronken. Sommigen blijven wakker tot in de vroege uurtjes en gaan naar de rivier om de zonsopgang te bewonderen. 

 

Festa de São João do Porto

Festa de São João do Porto

Festa de São João do Porto


Capela do Senhor da Pedra

In Miramar, Vila Nova de Gaia vind je een kleine intrigerende kapel terug die gebouwd is op een rots in de Atlantische oceaan. De letterlijke vertaling is “Heer van de rots” en op de plaats van de kapel zou ooit een mirakel plaats gevonden hebben uitgevoerd door een heilige. Nog steeds komen aanbidders tijdens de volle maan naar de kapel om het mirakel te aanbidden. Jaarlijks gaat er een festival door in Miramar die gewijd is aan Senhor da Pedra. Aanhangers gaan dan op bedevaart en bezoeken de kapel. Het meest verbazingwekkende is dat de kapel al bijna 350 jaar aan de ruige Atlantische oceaan heeft overleefd. Wanneer de zee wat woester is slaan enorme golven omheen de kapel terwijl de kapel zelf helemaal geen schade vertoont. Deze kapel is niet zo bekend onder de toeristen. Het ligt dan ook helemaal niet zo centraal want je hebt een auto nodig om tot daar te geraken. Het voordeel van Porto ontdekken met een local 🙂 Mocht je toch in de buurt zijn, ga da even langs de kapel.

 

Capela do Senhor da Pedra


Mercado do Bolhão

Op deze versmarkt staan boeren die groenten, fruit, kazen, vleeswaren, olijven, brood, enz… verkopen. Ga er zeker lunchen want voor 6€ eet je er vis die zo vers is dat hij waarschijnlijk diezelfde ochtend nog in de Atlantische oceaan zwom. Er zijn ook enkele plekjes waar je lokale wijnen en kazen kan degusteren. De versmarkt is gelegen in één van de zijstraten van de winkelstraat Rua de Santa Catarina. Volgens de boeren leeft de markt het meest op vrijdag en zaterdag, al was er best wel wat volk aanwezig voor een woensdag.

 

Mercado do Bolhão

Bron: https://pontosdevista.pt


Livraria Lello & Irmão

Deze bibliotheek is zeker een bezoekje waard. Het is de oudste bibliotheek in Portugal en behoort tot één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Er wordt gezegd dat J.K. Rowling zijn inspiratie haalde in deze bibliotheek en zo uiteindelijk Harry Potter ontstond. De schrijfster leefde 10 jaar in Porto en dronk geregeld een kop koffie in de bibliotheek. Er is een heel strikt beleid rond foto’s nemen in de bibliotheek en je zal ongetwijfeld op de vingers getikt worden als je toch foto’s tracht te nemen. De minderheid van de bezoekers koopt hier ook effectief een boek. Neem toch zeker eens de tijd om rond te snuisteren tussen hun aanbod. Het is een unieke beleving.

 

lello

Douro

Porto is vooral bekend om zijn portwijn. Die wordt namelijk geproduceerd op de steile hellingen langs de Douro. De jonge port wordt vervoerd in vaten vanuit de wijnboerderijen naar Vila Nova de Gaia met traditionele portboten. In Vila Nova de Gaia (nieuwe stad) wordt de port gelagerd en gerijpt in eiken vaten in koele opslagruimtes.

 

Porto_Douro_Valley_River_View

Bron: http://www.globeslice.com

 


Churchill’s Port

In Porto heb je aan de overkant van de Ribeira, in Vila Nova de Gaia, meer dan vijftig porthuizen waar je uit kan kiezen. De meeste bieden een rondgeleide tour aan in combinatie met een degustatie van meerdere porto’s. Wij kozen voor een rondgeleide tour bij Churchill’s Port. Bij mooi weer kan je een mooie wandeling maken langs het water alvorens te arriveren bij Churchill’s.

 

churchill3_11463795005623eef6742a5_1

Bron: https://www.winetourismportugal.com


Ribeira

De ribeira (rivieroever) is een oude wijk gelegen aan de rivier Douro. Het maakt deel uit van het historisch centrum van Porto en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het aangrenzende oude stadsgedeelte bestaat uit vele cafés, restaurants, kathedralen, kerken, kleine straatjes, nauwe steegjes en leuke pleintjes. Neem alvast jouw camera klaar want hier zal je hele leuke kiekjes kunnen maken. Deze buurt is eigenlijk een gratis openluchtmuseum. De huizen zijn versierd met tegelplateaus en azulejos. Zelfs de straatnaambordjes bestaan uit tegels.

 

Ribeira Porto

Bron foto: https://www.dreamstime.com/


Vila Nova de Gaia – de overkant van de Ribeira

Ga zeker ook eens naar de overkant van de Ribeira, Vila Nova de Gaia genoemd. Daar heb je een prachtig uitzicht over de ribeira en kan je tevens mooie foto’s nemen. Probeer ook wat hogerop te gaan zodat je een nog beter uitzicht krijgt over de stad. Ook de moeite om ook eens tijdens de avond te doen. Best magisch en romantisch met al die lichtjes. Regel een Uber als je geen zin hebt zo hoog te klimmen. Dan sta je er in no-time voor weinig geld. Easy toch 🙂 de stad is zeker niet aan te raden voor oudere mensen of mensen die slecht te been zijn. Ik vond het op een gegeven moment zelfs lastig om altijd maar te klimmen. En ik heb nochtans een goede conditie en jonge benen.

 

Vila-Nova-de-Gaia-Portugal

© Celestino Manuel


Torre dos Clérigos

Deze 76 meter hoge toren is een bekende toren in het centrum en zit vast aan de kerk Igreja dos Clérigos. De toren is vanaf een groot deel van de stad zichtbaar en is één van de meest karakteristieke symbolen van Porto en Portugal. Je kan de toren bezoeken en via smalle trapjes de top bereiken om zo te genieten van het panoramische uitzicht over de stad. Hiervoor heb je beter geen last van claustrofobie want de weg naar de top is heel smal.

 

torre-dos-clérigos-porto-portugal

Bron: https://www.europeanbestdestinations.com/


Capela das Almas

Op een boogscheut van Mercado do Bolhao ligt capela das Almas (Chapel of souls) die een veel gefotografeerde kerk is omwille van zijn prachtige azulejos. De kerk wordt ook wel de kerk van Santa Catarina genoemd omdat ze in de drukke winkelstraat ligt. Hier moet je ongetwijfeld zijn om Instagram-waardige kiekjes te maken.

 

Capela_das_Almas_Porto_002-e1511956717650

Bron: http://ncultura.pt


Ponte Luis I

Een local wist me te vertellen dat iedere zomer jonge kinderen en tieners van de brug springen in het water. Dat lokt altijd heel veel toeristen en camera’s. Het is een soort traditie geworden. Toen ik vroeg of het niet gevaarlijk is wist een local me te vertellen dat ze de stroming in het water perfect kennen. Ze springen namelijk in een stroming die hen zo terug aan wal duwt. Deze brug verbindt het oude stadsgedeelte met Vila Nova de Gaia.

 

Ponte_Dom_Luis_I

Bron: https://commons.wikimedia.org


São Bento

Het station São Bento is een kopstation in Porto. Het is één van de belangrijkste stations van de stad en ligt midden in het centrum. Er wordt gezegd dat het één van de mooiste stations ter wereld is. Het is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond. In de stationshal zijn alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos.

 

sao-bento-train-station

Bron: https://toursbyarlenetravels.wordpress.com


IGREJA DO CARMO & IGREJA DOS CARMELITAS

De twee kerken zitten aan elkaar vast waardoor het één geheel lijkt, maar het zijn echt twee afzonderlijke kerken. Samen vormen ze een nationaal monument. Net zoals de meeste kerken in Porto valt deze ook vooral op door de indrukwekkende tableau van blauwe azulejos waarmee de buitenkant versierd is.

 

igreja_do_carmo_porto

Bron: http://www.gooporto.com


IGREJA DE SANTO ILDEFONSO

Je zou beginnen denken “weer een kerk met azulejos?” maar ik beloof je dat het echt niet begint te vervelen. Toch niet als je net als mij een grote fan bent van azulejos. De tegeltjes zijn het werk van Jorge Colaço, de kunstenaar die ook de tegeltjes in het treinstation van São Bento maakte. De façade van de kerk wordt gesierd door twee statige torens.

 

kerk-van-st-ildefonso-igreja-de-santo-ildefonso-porto-portugal-55133358

Bron: https://nl.dreamstime.com


Serra do Pilar Monastery

Als je een mooi uitzicht over de stad en rivier zoekt dan moet je zeker eens langs dit punt passeren. Zowel overdag als ’s avonds heb je een adembenemend zicht over de stad.

 

pilar_1_204343547254edb9955c4f6

Bron: http://www.culturanorte.pt


 

Handig om te weten tijdens je verblijf

UBER

UBER is bij ons in Gent geen bekend begrip. In Porto gelukkig wel. Door de hevige regenval gedurende mijn verblijf heb ik vaak beroep gedaan op een Uber chauffeur. Een goedkope manier van verplaatsen, je leert locals kennen en je krijgt intussen ook nog leuke tips voor tijdens je verblijf. Hopelijk zal Gent ook snel op de trein springen want de overpriced taxi’s zijn niet meer van deze tijd. Van het centrum naar de luchthaven betaalde ik 14,80€ (afstand 16km, ongeveer 25minuten rijden) en in het centrum zelf betaalde ik per rit telkens tussen 2€ en 4€. Bij mooi weer doe je natuurlijk alle afstanden gewoon te voet.

 

METRO

Porto is voorzien van een uitstekend metronetwerk. Vanaf de luchthaven kan je de metro nemen rechtstreeks naar het centrum. De metrohalte Trindade is een groter station waar je makkelijk kan overstappen want hier komen alle metrolijnen samen. De eerste keer koop je een kaartje die herlaadbaar is waardoor de eerste aankoop iets duurder is. Nadien hoef je gewoon iedere keer jouw kaart te herladen en hupsakee, je kan weer reizen met de metro. Een kaartje van de luchthaven naar het centrum kost 7,50€ per persoon (herlaadbare kaart inbegrepen). Indien je met twee of meer personen bent komt het voordeliger uit om met een Uber naar het centrum te gaan.

Ik heb de metro uitsluitend gebruikt om mij te verplaatsen van de luchthaven naar het centrum omdat ik nog niet wist dat Uber intussen zo ingeburgerd is in Porto. Voor de rest heb ik mij meestal te voet verplaatst maar tijdens hevige regenval ook vaak gebruik gemaakt van Uber.

 

TE VOET

Voorzie goed schoeisel wanneer je Porto te voet wil verkennen. Er is bijna niets vlak in Porto waardoor je ineens dagelijks jouw work-out erbij krijgt. Geloof me als ik zeg dat je de eerste dagen jouw spieren in de benen goed zal voelen 🙂 De straten gaan ofwel heel steil naar boven ofwel heel steil naar beneden. Maar gelukkig zijn er altijd genoeg leuke zaken in de buurt om even uit te blazen. En remember, Uber is nooit ver weg dus installeer de app alvast maar als je een tripje naar Porto maakt.

 

Nog meer reisinspiratie

Naast Portugal ligt het zonnige Spanje, waar ik een leuke tijd beleefde op het eiland Tenerife. Kom meer te weten over de leukste plekjes in Tenerife om jouw verblijf compleet te maken.

Eerder zin in een citytrip? Dan is Rome ongetwijfeld een dikke aanrader. Verblijf in Guesthouse Casa 901, gelegen in het centrum van Rome en toch heel rustig gelegen.

Ook in de winter heeft Italië zijn charmes. Zo kan je naar Alta Badia in Zuid-Tirol gaan skiën en zelfs deelnemen aan een Gourmet Ski-Safari.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.