Home Travel & Hotspots Into the wild: Maasvallei
Into the wild: Maasvallei

Into the wild: Maasvallei

16 juli 2019

 

Tijdens ons weekendje Maaseik hebben we heel wat ontdekt. Het verslag over wat er allemaal te beleven valt in Maaseik kan je HIER lezen.

Net buiten het grote natuurgebied Nationeel Park Hoge Kempen ligt het wandelgebied Bergerven. Voor je het weet staat er opeens een groep Konikpaarden of Gallowayrunderen voor je neus. Deze dieren zien er best imposant uit met hun wilde uiterlijk en natuurlijke gedrag. Indrukwekkend toch? 

.

Into the wild: Maasvallei. Begrazing als natuurlijk proces

Begrazing is een belangrijk landschapsvormen proces. Hierdoor ontstaat een gevarieerde begroeiing. Kleine grazers zoals sprinkhanen, konijnen, hazen of ganzen vestigen zich vanzelf in de nieuwe natuur.

De Konikpaarden en de Gallowayrunderen leven hier 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Door hun sterke lichaam en hun natuurlijke georganiseerde kudde kunnen ze perfect voor zichzelf zorgen. Door hier wat te grazen, daar wat mest achter te laten beïnvloeden ze de natuurontwikkeling.

.

Into the wild: Maasvallei. Een mozaïeklandschap

Iedere soort grazer heeft een ander menu en zijn eigen graasgedrag. Hierdoor ontstaat er binnen de kortste keren een soort mozaïek, met geleidelijke overgangen tussen ‘lapjes’. Een bloemenveld wordt afgewisseld met kort begraasde terreintjes en dan weer bossen. Hierdoor ontstaan tientallen soorten biotopen waar bepaalde planten en dieren zich thuis voelen. De ene zal een plekje verkiezen in de zon terwijl de andere liever kiest voor meer nattigheid. De één is verlekkerd op mest, de andere heeft er de pest aan.

.
Into the wild: Maasvallei
copyright RLKM
.

Into the wild: Maasvallei. Iedereen aan tafel

In de lente en zomer is het aanbod heel groot. Dan richten de grazers zich vooral op wat ze het lekkerste en voedzaamst vinden. Zo bouwen ze een vetreserve op om te winter door te komen. Je zou het misschien niet denken, maar het is onmogelijk voor de grazers om alles op te krijgen wat de natuur hen in de zomer te bieden heeft.

Tijdens de bloeimaanden profiteren vlinders, bijen en andere insecten van de grote hoeveelheden nectar en stuifmeel. Deze dieren staan dan weer op het menu van allerlei vogels en zoogdieren. In het najaar barst het van de vruchten en zaden, waar vogels en zoogdieren verlekkerd op zijn. Zij vallen dan weer ten prooi aan roofvogels en roofdieren.

In de winter is er geen overdadige plantengroei. Dan moeten de grazers het stellen met de resten van het zomerseizoen. Naast verdorde grassen en kruiden eten ze ook schors, bast, knoppen en twijgen. En maar goed ook want de wilgenbossen zouden anders razend snel groeien langs de Maas. Door hun extra dikke, vettige wintervacht zijn de grazers beschermt tegen nattigheid en kou. Ook bomen en struiken zorgen voor extra bescherming.

.
Into the wild: Maasvallei
Copyright RLKM
.

Into the wild: Maasvallei. Hele pure mest

Deze grazers produceren hele pure mest, zonder sporen van antibiotica en ontwormingsmiddel. Dit vormt de ideale voedingsbodem voor kevers, slakken, wormen en vlinders. Natuurlijke mest zit vol leven en levert daarmee voedsel aan allerlei vogels, egels, dassen, etc… Natuurlijke mest zorgt voor een rijk bodemleven en daarmee voor een luchtige, gezonde bodem.

.

Het zijn geen knuffeldieren

De grote grazers zijn tegen heel veel opgewassen maar toch is er één ding waarmee ze niet goed opkunnen. Mensen die met lekkere hapjes en knuffels de kudde binnen dringen en ‘vriendschap’ willen sluiten. Door hen eten aan te bieden neemt hun natuurlijke drang om zelf voedsel te zoeken af. Zeker als dat voer lekkerder blijkt te zijn dan wat de natuur in de winter te bieden heeft. Hoe zouden we zelf zijn?

Ook het lokken van individuen komt de kudde niet ten goede. De dieren werken samen in een goed georganiseerde kudde, helpen elkaar, letten op elkaar en helpen elkaar dus ook met overleven. Een leidhengt zou zijn groep te vaak in de steek laten indien hij iedere keer wordt afgeleid met lekkere verwennerijen die bezoekers meebrengen.

Het brengt ook een risico voor de mens mee. Op termijn zullen ze mensen associeren met eten waardoor ze bedelen en opdringerig worden. En dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. De dieren zijn heel rustig van nature maar laat je niet misleiden. Door hun natuurlijke levenswijze hebben ze een zeer sterk kudde-instinct ontwikkeld. Hierdoor zullen ze absoluut niet twijfelen om aan te vallen als ze denken dat een kuddegenoot bescherming nodig heeft.

.
Into the wild: Maasvallei
Copyright RLKM
.

Een beheerder bij natuurlijke begrazing. Waarom?  

Mensen grijpen zo min mogelijk in bij natuurlijke begrazing. De natuur staat zelf aan het roer. Maar in sommige omstandigheden is nu eenmaal de tussenkomst van de mens nodig. De dieren worden nauwlettend in het oog gehouden. In uitzonderlijke gevallen, zoals een zeer extreme winter en langdurig hoogwater, wordt er extra voer voorzien of wordt de kudde verplaatst. Ook bij verwonding en ziekte grijpen ze in als het immuunsysteem en de natuurlijke medicijnen (wilde planten) onvoldoende helpen. Alle dieren worden minstens éénmaal per jaar onderzocht door een veearts die dan ook bloedstalen afneemt. Zelden worden er problemen vastgesteld. Elk individueel rund moet volgens de wet geregistreerd worden en krijgen daarom een genummerd oormerk. De paarden krijgen een chip.

.

Hondenbaasjes, opgelet!

De uitwerpselen van een hond kan een gevaar zijn voor de koeien. Ze lopen het risico om hun kalf te verliezen door hondendrollen die besmet zijn met Neospora, een eencellige parasiet. De koe blijft dan levenslang drager en kan op haar beurt honden besmetten die aan een doodgeboren kalf of nageboorte hebben gezeten. Dus, houd je hond altijd aan de lijn, ruim uitwerpselen van je hond op en laat de hond zijn behoefte eerst buiten het begrazingsgebied doen. Het spreekt voor zich dat jouw hond niet mag loslopen. De grazers kunnen loslopende honden als hun natuurlijke vijand zien en als gevolg bijten of trappen. Loslopende honden verstoren ook vogels die op de grond broeden in natuurgebieden.

.

Nog enkele leuke weetjes

.
Into the wild: Maasvallei
copyright RLKM
Into the wild: Maasvallei
Copyright RLKM
.

 

Lees ook: 

Enkele leuke activiteiten in Riemst
Overnachten in Riemst
Lekker uit eten in Riemst

 

[SIGNSPOON]

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.