Home Dessert Ottolenghi Plenty & Plenty more
Ottolenghi Plenty & Plenty more

Ottolenghi Plenty & Plenty more

6 april 2018

Kookboeken en ik zijn vaak geen goede match omdat ik vaak maximum 5 recepten uit één boek wil maken. Daarom heb ik de meeste kookboeken verkocht. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik uitsluitend nog kookboeken mag kopen als bijna elk recept mij aanspreekt. Ik ben hard to please als het op kookboeken aankomt. Daarom leen ik tegenwoordig steeds vaker kookboeken uit de bibliotheek. Daar heb ik Ottolenghi ontdekt. Ottolenghi lieve mensen. Deze meneer is voortaan mijn grote held.

 

Superlatieven

Ik moet bekennen dat ik deze meneer, die een groentegoeroe in de culinaire wereld blijkt te zijn, helemaal niet kende. Zijn recepten daarentegen waren me minder onbekend. In de wondere wereld van Pinterest heb ik blijkbaar al vlijtig zijn recepten gepind. Ottolenghi is een Israëlische-Britse kok die opgegroeid is in Jeruzalem en bekend staat om zijn vegetarische kookkunsten. Hij heeft maar liefst 5 restaurants in Londen: Nopi, Ottolenghi Spitalfields, Ottolenghi Islington, Ottolenghi Notting Hill en Ottolenghi Belgravia.

Ottolenghi. Groentegoeroe. De meester. De koning van de groente. Groentemagiër. Hij wakkert mijn creativiteit aan. Alleen maar superlatieven voor deze man. Yotam Ottolenghi daagt me uit in de keuken. Zjin Israëlische gerechten bevatten vaak ellenlange ingrediëntenlijsten, iets waar ik normaal gezien helemaal geen fan van ben. Maar zoals ik reeds zei: Ottolenghi daagt me uit. Ottolenghi groeide op met een brede mix van diverse culinaire culturen. De complexe en toch harmonieuze smaken uit de Israëlische keuken doen smachten naar meer. Granaatappelmelasse, sumak, za’atar, fenegriek, nigellazaad,… Het zijn ingrediënten die je niet standaard in huis hebt. Maar eens je ze in huis hebt kan je er voor een lange tijd met verder. Het is dus de moeite om even op zoek te gaan naar dat ene specifieke ingrediënt. Voor wie het zich mocht afvragen: ik bestel de meeste kruiden en specerijen online bij Pit&Pit.

 

The Guardian

Ottolenghi schreef recepten voor The Guardian en lezers scheurden iedere keer opnieuw netjes de recepten uit The Guardian waardoor de vraag steeg om zijn recepten samen te bundelen in een boek. Hij is geen vegetariër en toch spelen groente iedere keer opnieuw de hoofdrol. Er is een grote groep die bewust kiest om geen (of weinig) vlees en vis te eten. Enerzijds uit morele overwegingen, anderzijds omdat veel mensen gezondheidsproblemen krijgen door het veelvuldig eten van vlees en vis. Ook steeds meer mensen kiezen er bewust voor om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en op die manier hun steentje bij te dragen. De aarde is onze thuis, daar kunnen we maar beter zorg voor dragen. Dit alles, tezamen met de toegenomen verkrijgbaarheid van vergeten en nieuwe groente en de kennis om ze op een ethische manier te telen, is de grootste kracht achter de verhoogde interesse voor vegetarische voeding.

 

Yotam Ottolenghi

 

Culinaire erfenis

Ottolenghi zegt dat we veel geluk hebben (al geldt dat jammer genoeg niet voor iedereen) dat we leven en koken in een wereld die ons zo’n enorm spectrum aan ingrediënten biedt en dat we op zo vele culinaire erfenissen kunnen bouwen. Toen hij door The Guardian gevraagd werd om uitsluitend vegetarische recepten te ontwikkelen stribbelde hij eerst tegen. Hij wou niet in een hokje gestopt worden en bovendien had hij ook niet voldoende recepten om te delen. Iets wat als blogger zeer herkenbaar is. Het ene moment heb je een overvloed aan inspiratie en genoeg recepten om de komende maanden te delen en het andere moment heb je ineens geen inspiratie meer en ben je door jouw voorraad recepten heen. Dan kan de paniek al eens om het hart slaan. Intussen leven we in een tijd waarbij men hun bloemkool medium of half gaar tot gaar wil gebakken zien. Hierdoor worden de chef-koks bijna gedwongen om out of the box te denken. Op reis is hij altijd op zoek naar inspiratie. Hij vindt het een verspilling als hij terugkeert van een reis zonder nieuwe ideeën.

 

Plenty & Plenty More

Omdat ik zo’n fan ben heb ik intussen het kookboek PLENTY en PLENTY MORE in mijn bezit. Het valt me op dat PLENTY vrij eenvoudig is in vergelijking met PLENTY MORE. En toch is PLENTY MORE mijn absolute favoriet. Uitsluitend vegetarische recepten, keer voor keer smaakbommetjes en qua bereiding eigenlijk best wel eenvoudig. En toch ook niet. Wie kookt uit PLENTY MORE zal uitgedaagd worden om bepaalde ingrediënten te vinden. Het boek is overigens geen dun exemplaar want hij telt maar liefst 352 pagina’s. De covers van beide kookboeken zien er best eenvoudig uit. Maar laat je niet misleiden. De foto’s zijn smaakexplosies op papier en zijn slechts een voorproefje van het uiteindelijke resultaat.

 

PLENTY Ottolenghi   ottolenghi-plenty-more

 

Als vegetariër kan je er niet omheen

Eet je (vaak) vegetarisch? Dan is Ottolenghi een man waar je niet omheen kan. De groentegoeroe heeft als uitgangspunt dat één ingrediënt oneindig veel mogelijkheden heeft. Dat merk je ook in zijn gerechten. Er speelt altijd één ingrediënt de hoofdrol, de andere ingrediënten zijn zorgvuldig uitgekozen en brengen het gerecht volledig in evenwicht. Ieder recept wordt voorafgegaan van een inleiding waarin Ottolenghi vertelt waarom dat gerecht zo speciaal is.

Valt het op dat ik fan ben? Ik ben dus een hele grote fan. Ik ben zelfs van plan om enkele dagen naar Londen gaan en mijn trip volledig rond Ottolenghi zijn restaurants te plannen. Uit het kookboek Plenty More heb ik het recept tomaten-granatappelsalade gekozen om met jullie te delen. Wat een topper! Je kan het recept HIER lezen of door op onderstaande foto door te klikken.

 

Het kookboek PLENTY kan je HIER bestellen.
Het kookboek PLENTY MORE kan je HIER bestellen.

 

Tomaten-granaatappelsalade

 

[SIGNSPOON]

 

Heb je dit al gelezen?

3 reacties

valerie 3 mei 2018 - 18:45

Mijn all-time-favorite chef. Nopi is trouwens ook de max. Ik volg je volledig!

Reply
Virginie 7 mei 2018 - 11:23

Hi Valerie,

Wat leuk dat je ook zo’n fan bent van Ottolenghi!
Nopi heb ik nog niet in mijn collectie, daar moeten we dan verandering in brengen 😉
Groetjes,
Virginie

Reply
Valerie De Wilde 7 mei 2018 - 11:32

Als je er geraakt, moet je alles bestellen van de kaart.
De porties zijn niet te groot en zalig om alles te proeven.
Groetjes
Valerie

Reply

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.