Home Travel & Hotspots Rijnland-Palts
Rijnland-Palts

Rijnland-Palts

23 oktober 2018
Rijnland-Palts, één van de zestien deelstaten van Duitsland, is het centrum van de Duitse wijn. Langs de hellingen van de Moezel verbouwen wijnboeren uitmuntende druiven. Klassewijnen in overvloed hier, waarvan de Moezelwijn de meest bekende is voor deze wijnstreek. De ideale vakantiebestemming dus voor wie culinair wil combineren met cultuur.

 

Rijnland-Palts

Fotograaf: Dominik Ketz

 

Rijnland-Palts: het Duitse Toscane

Historische burchten en kastelen, idyllische stadjes met kleine vakwerkhuizen en het wijnbouwgebied lange de Moezel. Wandelingen langs de gecertificeerde paden in Hündbruck, het Westerwald of de Eifel. Door de optimale ligging in het westen van Duitsland is Rijnland-Palts een ideale culinaire vakantiebestemming. Zowel voor een kort weekend als voor een langer verblijf. Maak een wandeling in het schilderachtige landschap met wijnranken, van hoge wijnbergen tot uitgestrekte velden.

 

Rijnland-Palts

Fotograaf: Dominik Ketz

Authentieke wijnbouwgebieden met voortreffelijke wijnen

De Rijnland-Palts streek is de grootste wijnleverancier van het land. Van de 13 Duitslandse kwaliteitswijngebieden liggen er maar liefst 6 in Rijnland-Palts. Hier vind je de wijnstreken Har, Mittelrhein, Moezel, Nahe, Rijn-hessen en Palts. Met andere woorden een waar wijnparadijs.

Ahrtal is misschien wel het meest karakteristieke wijnbouwgebied van Duisland. Hier vind je befaamde, uitzonderlijke rode wijnen. De wandelroutes maken de wijnbelevenis hier helemaal compleet. Mainz in Rijn-Hessen, tevens de hoofdstad van Rijnland-Palts,  is een van de oudste streken van Duitsland. Hier kan je onder andere terecht voor authentieke wijntavernes, voortreffelijke wijnen uit Rijn-Hessen en sfeervolle wijnfeesten.

 

Drinken bij wijnboeren

Proef de diversiteit van de wijnen bij de wijnboeren zelf, op de plek waar ze rijpen. Zie je een krans boven de deur van de wijnboerderij? Dit betekent dat de wijnboer geopend is en er dus wijn kan geproefd worden. Vier maanden per jaar mogen de wijboeren hun zelfgeproduceerde wijn ter plaatse schenken en verkopen. Je kan er ook worst- en kaasplateaus eten of regionale specialiteiten proeven. Een overnachting bij de wijnboer maakt de wijnbelevenis helemaal compleet. Je brengt er in stijlvolle wijngaarden een geweldige vakanties door.

 

Rijnland-Palts

Fotograaf: Dominik Ketz

Specialiteiten

Ontdek ‘Kohlrouladen’ (gevulde rolletjes van witte kool), zuurkool met ribbetjes en ‘Dippekuchen’ (aardappelgerecht). ‘Phälzer Saumagen’ is een van de beroemdste delicatessen in deze streek. Het is een vleesgerecht waarbij het buikstuk van het varken gebruikt wordt. Het gerecht ontstond vele jaren geleden uit armoede. Mensen wilden geen enkel stuk van het varken verloren laten gaan. Daarom vulden ze de maag met aardappels en zuurkool.

In de herfst serveert men ‘Federweisser met Zwiebelkuchen’ (witte wijn met uientaart). Aardappelen en wild staan bovenaan het menu tijdens dit seizoen. Tijdens de Wildwoche in november geniet je van de meest fenomenale lokale wildgerechten.

Door de milde temperaturen kunnen kastanjes, witte kool, vijgen, abrikozen en amandelen goed groeien. Een van de smakelijkste streekproducten is de Moezel-wijngaardperzik. Hier maakt men onder andere wijngaardperziklikeur van, lekker fruitig en een beetje pikant.

Eind mei – begin juni kan je op de Kräuterküche Saar-Hunsrück in 16 gastronomische etablissementen allerlei lekkers met kruiden en typische ’wildkruiden’ proeven. De kruiden zijn uitsluitend afkomstig van regionale producenten of uit eigen kruidentuin. De wildkruidkeuken heeft hier een eeuwenlange traditie. De ingrediënten komen rechtstreeks van het veld naar de keuken. Daarom wordt de regio ook wel eens ‘de moestuin van Duitsland’ genoemd.

De druivenoogst wordt ieder jaar in september gevierd. De lokale bewoners versieren de dorpen en nemen samen met de aanwezige toeristen plaats aan lange tafels om in openlucht samen de druivenoogst te vieren.

 

Rijnland-Palts

Fotograaf: Dominik Ketz

Wijnexcursies

De zoete druiven rijpen op de heuvelruggen zover je kijken kan. Gastvrijheid staat centraal bij de vele wijnboerderijen en -schenkerijen. Streekgerechten worden gemaakt met ingrediënten uit eigen tuin.

Steeds vaker kiezen mensen voor daguitstappen of een weekendje weg in eigen land of net over de grens. Rijnland-Palts is perfect om te genieten van een dagje weg met een wijnexcursie. Maar ook voor een langere periode is hier voldoende te doen om te genieten en te ontdekken. Hier vind je een aanbod van verschillende wijnexcursies inclusief overnachtingen in Rijnland-Palts.

Misschien vind je het wel leuk om een dagje te genieten bij een wijnboer aan de Nahe? Tijdens de kerstperiode kan je vanaf de eerste adventszondag tot eind januari het Kerstdorp Waldbreitbach met de grootste kerstkribbe ter wereld. Tijdens de wijnexcursie “Trefpunt Moezel” geniet je van karakteristieke specialiteiten uit de streek. Vervolgens sluit je de avond af met een wijnproeverij bij de wijnboer. Kortom, een streek die je absoluut moet bezocht hebben.

 

Lees ook: Uitstapjes in Riemst, Lekker eten in Riemst & Alta Badia, Zuid-Tirol.

 

Rijnland-Palts

Fotograaf: Dominik Ketz

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.