Home Hapjes Tomaten-granaatappelsalade
Tomaten-granaatappelsalade

Tomaten-granaatappelsalade

6 april 2018

Ik ben zelden wild van een kookboek maar het kookboek PLENTY MORE van Ottolenghi is daar toch wel een ferme uitzondering in. Ik moet bekennen dat ik deze meneer, een groentegoeroe die bekend staat om zijn vegetarische kookkunsten, eigenlijk helemaal niet kende. En ik noem mezelf een food blogger, haha! Zijn recepten daarentegen waren me dan weer niet onbekend. In de wondere wereld van Pinterest heb ik blijkbaar al vlijtig zijn recepten gepind 🙂

Ik ben gestopt met kookboeken kopen omdat er maar weinig kookboeken zijn waarvan ik meer dan 5 recepten wil uitproberen. Daarom heb ik de meeste exemplaren enkele maanden geleden verkocht. Ik hou namelijk niet zo van overbodige spullen en ben eigenlijk het hele jaar door bezig met ‘grote kuis houden’. Het werkt best therapeutisch voor mij. Ik hou van orde. Orde in huis betekent orde in mijn hoofd. Weinig rommel geeft rust. En laat rust nu net iets zijn dat ik geregeld nodig heb.

 

Een deal met mezelf

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik uitsluitend nog kookboeken mag kopen waarvan ik bijna elk gerecht ook effectief wil uitproberen. Nogal een uitdaging hé?! Tell me about it. Zoals je intussen doorhebt ben ik dus hard to please als het op kookboeken aankomt. Daarom leen ik steeds vaker (kook)boeken uit de bibliotheek.
Sinds onze nieuwe bibliotheek De Krook geopend is vind ik het gigantisch leuk om naar de bibliotheek te gaan. Heb je dat gebouw al eens gezien? Ook vanbinnen? Je kan er bijna een daguitstap van maken. Ik  ben het vaakst te vinden op de tweede verdieping, waar onder andere de afdeling kookboeken zit. Ahja. Heerlijk is het om ergens langs één van de grote ramen plaats te nemen in een zeteltje met zicht op het water. Stilte en boeken, wat kan ik nog meer wensen? Die rust weer hé. 🙂

 

Ik heb een nieuw favoriet kookboek

Maar goed, ik ben aan het afwijken. Ik wou dus vertellen dat ik enkele maanden geleden toevallig twee kookboeken geleend heb waarvan ik HELEMAAL weg ben. Maar echt hé! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Intussen steken beide exemplaren vol met papiertjes die aanduiden welke recepten ik wil uitproberen. En eentje daarvan is het kookboek PLENTY MORE van Ottolenghi. Wat een kookboek lieve mensen. Wat een geweldige man die Ottolenghi. In de review over Ottolenghi vertel ik meer over zijn kookboek PLENTY en PLENTY MORE. De review kan je HIER lezen.

 

Tomaten-granaatappelsalade

Het recept tomaten-granaatappelsalade kwam ik al eerder tegen bij andere food bloggers. Je kan dus stellen dat het best wel een populair recept is. En terecht. Bij de inleidende tekst van dit recept staat het volgende geschreven:  “Ik zal maar zelden jubelen over mijn eigen recepten, maar dit is een waar ik het eindeloos over kan hebben. Het is het summum van frisheid met de zoetzure smaken van de late zomer en ook een ultiem genot om naar te kijken.”
Ik vermoed dat dit recept deze zomer heel vaak op het menu zal staan. Ik heb het recept wat aangepast omdat niet alle ingrediënten op dit moment verkrijgbaar zijn. En ook de rauwe paprika heb ik weggelaten omdat ik dat niet zo goed verteer. Hieronder vind je dus mijn versie van het recept terug. Voor het originele recept verwijs ik je door naar het kookboek PLENTY MORE van Ottoleghi.

 

Het kookboek PLENTY MORE kan je HIER bestellen.
Het kookboek PLENTY kan je HIER bestellen.

 

Zo maak je deze tomaten-granaatappelsalade

Spoel de kerstomaten, snijd in kleine blokjes en leg in een grote kom. Snijd ook de rode ui in kleine blokjes en voeg toe aan de tomaten. Verwijder de granaatappelpitten en leg apart. Op mijn Facebookpagina kan je een filmpje terugvinden over hoe je het makkelijkst een granaatappel kan ontpitten.

Pers de knoflook in een kommetje en voeg de piment d’Espelette, rode wijnazijn, granaatappelmelasse, olijfolie en zout toe. Roer met een garde de ingrediënten goed los. Neem een platte schaal en stort de tomatenblokjes met rode ui hier op. Verdeel de dressing over de tomaten en werk af met de granaatappelpitten, verse oregano en zwarte sesamzaadjes.

 

Nog meer kookinspiratie

Ik ben een grote fan van tomaten en eet ze eigenlijk nog het liefst warm. Denk maar aan het recept tomaten galette en pittige tomatenpasta met burrata & oregano. Heb je nog verse oregano over? Dan kan je die ook wegwerken in deze recepten.
Granaatappelpitjes vind ik iets goddelijk en worden hier vaak gebruikt om gerechten met af te werken. Ook in het recept Noord-Afrikaanse worteltjes, feestelijke salade, gevulde zoete aardappel en warme havermoutpap heb ik gebruik gemaakt van granaatappelpitten.

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Tomaten-granaatappelsalade

Tomaten-granaatappelsalade

Tomaten-granaatappelsalade

TOMATEN-GRANAATAPPELSALADE

Print dit recept

Ingrediënten

Voor de salade
  • 500 gram kerstomaten
  • 1 granaatappel
  • 1 kleine rode ui
  • een handje verse oregano
  • zwarte sesamzaadjes, om af te werken

 

Voor de dressing
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 theelepel gemalen piment d’Espelette
  • 1 koffielepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 40 ml olijfolie, plus extra om af te werken
  • een snufje zout

Instructies

  1. Spoel de kerstomaten, snijd in kleine blokjes en leg in een grote kom.
  2. Snijd ook de rode ui in kleine blokjes en voeg toe aan de tomaten.
  3. Verwijder de granaatappelpitten en leg apart.
  4. Pers de knoflook in een kommetje en voeg de piment d’Espelette, rode wijnazijn, granaatappelmelasse, olijfolie en zout toe. Roer met een garde de ingrediënten goed los.
  5. Neem een platte schaal en stort de tomatenblokjes met rode ui hier op.
  6. Verdeel de dressing over de tomaten en werk af met de granaatappelpitten, verse oregano en zwarte sesamzaadjes.

Heb je dit al gelezen?

3 reacties

Avatar
Sofie 7 mei 2018 - 19:46

Zo grappig en herkenbaar. IK ben ook voor rust in het hoofd en ben ook aan het ontspullen. En ook ik vind dat je vaak maar een 3tal recepten uit een kookboek maakt. Vandaar hou ik een eigen kookboek bij met allerlei recepten die ik echt top vind en wil blijven maken. Uitgescheurd uit kranten, tijdschriften, via via en noem maar op.
Maar deze heb ik alvast op m’n pinterest bord geplaatst want als er weer tomaten zijn uit de tuin van mijn vader wordt dat ongetwijfeld iets om van te smullen!

Reply
Virginie
Virginie 8 mei 2018 - 13:56

Hi Sofie,
Bedankt voor jouw leuke reactie. Grappig dat het ook herkenbaar is voor jou.
Met tomaten uit de tuin zal dit recept ongetwijfeld nog lekkerder zijn!
Smakelijk alvast en als je het receptje getest hebt, laat maar horen!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Emma 18 september 2019 - 13:55

Voor hoeveel personen is de recept?

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.