Home Travel & Hotspots Uitstapjes in Riemst, Haspengouw
Uitstapjes in Riemst, Haspengouw

Uitstapjes in Riemst, Haspengouw

15 mei 2018

Riemst, ik wist helemaal niet waar ik me aan kon verwachten. Ik wist alleen dat Riemst deel uitmaakt van Haspengouw. En Haspengouw doet me dan weer denken aan de Bloesemstreek. België is zo’n klein land en toch valt er nog zoveel te ontdekken. Riemst ligt op een boogscheut van Maastricht en Tongeren. Net zoals Hasselt en Genk ligt ook de Duitse grens niet gek veraf.

Naast het prachtige landschap zijn er ook enkele topbezienswaardigheden die je eigenlijk ooit eens moet gezien hebben als Belg. Weet je niet wat gedaan dit weekend? Wij bezochten tijdens ons weekendje Riemst 3 verschillende activiteiten geschikt voor jong en oud. Hieronder alvast 3 uitstapjes in Riemst.

Zin om er ineens een weekendje van te maken? In het blogartikel Overnachten in Riemst deel ik enkele leuke plekjes.
Een mens moet natuurlijk ook eten! Je leest er alles over in het blogartikel Lekker eten in Riemst.

 

Riemst Limburg

 

Wijnkasteel Genoels-Elderen

In de kleinste deelgemeente van Riemst ligt het enige wijnkasteel in België: Wijnkasteel Genoels-Elderen. Hun wijngaarden zijn het grootste wijndomein van het land met maar liefst 22 hectaren. De wijngaarden worden hoofdzakelijk beplant met chardonnay en pinot noir. Dit wijnkasteel ken je misschien wel uit de VTM-fictiereeks Zuidflank. Hier werden namelijk de meeste opnames gemaakt.

Jaarlijks mag het wijnkasteel in Genoels-Elderen rekenen op 15000 bezoekers. Een gids leid je door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en de 13de eeuwse wijnkelders. Het is een echt familiebedrijf. Tijdens onze rondleiding kwam de geur van vers gemaaid gras ons tegemoet. We zagen een oudere man op een zitmaaier heen en weer rijden over het grote grasoppervlakte. Bleek dat deze 84-jarige man, Jaap Van Rennes, de eigenaar is van het wijnkasteel en nog steeds zijn eigen gras maait. Intussen runt zijn dochter Joyce het grootste biodynamische wijndomein van het land maar Jaap Van Rennes is nooit ver weg.

Riemst LimburgRiemst Limburg

Zo ontstond het idee om Belgische wijngaarden aan te leggen

Toen Jaap Van Rennes samen met zijn vrouw het kasteel kocht vond hij duizenden lege flessen die erop wezen dat er in de Romeinse tijd tot Napoleon wijn werd verbouwd in Genoelselderen. Toen viel de puzzel in elkaar. Belgische wijnen werden toen nog niet au sérieux genomen maar dat vond hij net een uitdaging. Jaap wou kwaliteitswijn maken dus begon hij met veel zelfvertrouwen samen met zijn vrouw en dochter aan de aanleg van een wijngaard. Niemand kon geloven dat zoiets mogelijk was in een koud land als België. Maar Jaap slaagde in zijn doel.

Omdat we ons in de Mergelstreek bevinden spreekt het bijna voor zich dat ook de ondergrond bestaat uit mergel met daarboven een laag leem. De wijnstokken worden tot wel 80 jaar bewaard en de oogst levert jaarlijks ongeveer honderdduizend flessen op. Niet slecht als je ons klimaat bekijkt.

Tijdens de proeverij mochten we kennis maken met de verschillende (mousserende) wijnen. Een mousserende wijn is eigenlijk een champagne maar die term mogen we niet gebruiken omdat de mousserende wijn niet afkomstig is uit de champagnestreek. Mijn favoriet is ongetwijfeld de mousserende Zwarte Parel en Zilveren Parel. De productie hiervan duurt 4 à 5 jaar.

 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is rode wijn moeilijker te combineren met kaas dan witte wijn. De combinatie van rode wijn en een kaas met een uitgesproken smaak kan bijvoorbeeld al gauw slecht uitvallen. Het zout van de kaas accentueert immers de bittere tannines van de rode wijn, terwijl de proteïnen de fruitigheid ervan verzachten. Sauvignon Blanc drink je het best bij zachte kazen en Chardonnay bij harde kazen en schimmelkaas.

 

De Adel

Op het domein vind je een lang pad die Lindenlaan heet en omringd is met de meest prachtige bomen. De Lindelaan was vroeger de verbindingsweg tussen de woonst van de adel en de kerk. De adellijke dames bleven in tegenstelling tot de gewone bevolking veel meer binnen in hun kastelen en landhuizen. Boeren en boerinnen hadden een bruin getinte huid door te werken op de velden. Voor de adel stond die bruin getinte huid gelijk aan armoede, daarom zag de adel er vroeger spierwit uit. Men zegt vaak dat familie van koninklijke en adelijke afkomst blauw bloed heeft. Als je een spierwitte huid hebt, dan zijn jouw blauwe aderen des te duidelijker zichtbaar. Vandaar komt dus vermoedelijk het bekende spreekwoord.

 

Riemst LimburgRiemst Limburg

Adres: Kasteelstraat 9 , 3770  Riemst

 


Mergelgrotten van Kanne

Op zondag brachten we een bezoek aan de Mergelgrotten van Kanne met een rondleiding en proeverij van verschillende streekbieren. Het is een authentieke kalksteengroeve waar nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Zo is er een bakker, een feestzaal, een authentieke champignonkwekerij en slaan boeren hun landbouwproducten hier op.

Onze gids Lydia vertelt tijdens de wandeling dat we eigenlijk stappen op de bodem van een oude ondiepe subtropische zee, de Krijtzee. De grotten van Kanne hebben een lange geschiedenis. Tijdens de Krijttijd (zo’n 145 miljoen tot 65 miljoen jaar geleden) leefden ontelbare dierlijke levensvormen, veelal opgebouwd uit een kalkskelet. Na hun dood zakten ze naar de bodem en vormden met hun kalkskelet laagje op laagje een tientallen meters dik sediment, dat nu kalksteen of mergel wordt genoemd. Het kalkgesteente is bij uitstek geschikt voor de winning van bouwsteen.

Mergelgrotten van Kanna

Bron foto: http://www.grottenvankannevzw.be

Mergelgrotten van Kanna

Bron foto: http://www.grottenvankannevzw.be

 

Tijdens onze rondleiding komen we prachtige muurschilderingen tegen van dinosaurussen en andere prehistorische dieren die toen bewoner waren van de Krijtzee. Er staat een grote Neanderthaler en je kan het decor bekijken van een oud werkfront waarbij het lijkt dat de blokbrekers ieder moment hun noeste arbeid kunnen hervatten. Hier leer je meer over de artisanale ontginningsmethode van het blokbreken.

Grotchampignons

Mergel was in de vroege middeleeuwen de perfecte bouwsteen want mergel was makkelijk te ontginnen, het is enorm isolerend en ook nog eens goedkoop. Toen toch. Nu is het waanzinnig duur. Vandaag de dag zijn deze grotten de perfecte kweekgrond voor champignons. Er is een constante temperatuur van 11 graden met een zeer hoge luchtvochtigheid (zo’n 96%!). Het zijn deze stabiele omstandigheden die ervoor zorgen dat de paddenstoelen trager groeien dan de bovengrondse en daardoor vaster zijn van textuur. De champignons hebben hierdoor een intense kastanjesmaak. Als je deze champignons zelf zou bakken merk je direct op dat er veel minder vocht vrijkomt en dat ze nauwelijks krimpen.

De kweek van champignons in groeven heeft een groot ecologisch voordeeldankzij de constante temperatuur moeten de groeven niet worden verwarmd in de winter of gekoeld in de zomer. De productie van de grotchampignons levert bovendien zeer weinig afval op: de gebruikte compostbakken worden gerecycleerd en hergebruikt. Goed voor onze planeet!

 

Grotchampignon Mergelgrotten

Bron foto: http://www.vilt.be

Streekbieren

Riemst heeft enkele streekbieren waar men enorm trots op is. We mochten kennis maken met het Grottenbier (kruidig en exotisch), Hesbania (fris, blondstreekbier hergist op de fles), Oudstrijder Blond en Oudstrijder Dobbel-Tripel. Grottenbier verwijst naar de rijping in de grotten waar een constante temperatuur heerst. Het bier wordt gelagerd in de Mergelgrotten, 42 meter onder de grond, bij een constante temperatuur van ongeveer 11 °C. De flessen staan hier geplaatst op zogenaamde pupiters en worden regelmatig gedraaid, een manier die afgekeken is van de traditionele champagneproducten.

streekbieren riemst

Tip: Voorzie je van stevig schoeisel en warme kledij want in de grot is de gemiddelde temperatuur 11 graden.
Adres: Avergat 14, 3770 Riemst

 


Brug Vroenhoven

Na onze lunch in K-Kanne resto was het tijd om terug naar huis te keren. Onderweg maakten we nog een korte tussenstop bij Brug Vroenhoven. Deze brug brengt twee boeiende verhalen samen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog, uitgerekend aan de Vroenhovense brug en de vele kanalen en de binnenvaart.

 

Wat is er te doen?

In belevingscentrum WOII gaat men dieper in op het begin van WO II die voor België begon op 10 mei 1940 aan de brug van Vroenhoven. Ook andere bruggen in de buurt waren het doelwit van één gecoördineerde Duitse verrassingsaanval. Je vindt er het volledige verhaal van het oorlogsbuit in Zuidoost-Limburg.

In belevingscentrum binnenvaart actief de kanalen ontdekken leer je alles over de binnenvaart. Welke scheepstypes varen er? Hoe ziet de stuurhut van een modern binnenschip eruit? Hoe zorgt de binnenvaart voor een duurzame mobiliteit en minder files? Welke dieren en planten leven er in, op en rond de kanalen? Hoe zorg je ervoor dat er genoeg water in het kanaal staat? Dit belooft sowieso een heel leerrijke daguitstap te worden.

Na het bezoek kan je in cafetaria Onder de Brug terecht voor een hapje en een drankje.
Wij hebben uitsluitend de brug bezocht omdat het al vrij laat was. Hadden we wat meer tijd gehad waren we hier ongetwijfeld ook binnen gestapt. We hebben enkele leuke foto’s genomen onder de brug zoals je hieronder kan zien.

Adres: Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst

 

Riemst Limburg

Riemst Limburg

 

Nog meer leuke plekjes

Staat er een weekendje Gent op de planning? Tijdens warme zomerse dagen kan je de beste pizza eten in Superette RTT naast het water. Zin om te aperitieven? Dan moet je in Oudburg zijn. Ik deel ook enkele van mijn favoriete hotspots in Gent met jullie. Ieder jaar organiseert Gent Smaakt een Culinair festival, probeer deze dus zeker volgende zomer mee te pikken!

In Antwerpen kan je heerlijk lunchen, aperitieven en dineren op het dak van Rooftop Black Smoke. Iedere zomer organiseert Antwerpen Proeft een fantastisch food festival, iets om zeker in jouw agenda te noteren.

 

[SIGNSPOON]

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.