Home Dessert Vegan Choco Mousse
Vegan Choco Mousse

Vegan Choco Mousse

20 april 2018

Hoezo vegan choco mousse? Zonder ei? En toch dezelfde structuur en luchtigheid als de klassieke choco mousse? Jup. Het is mogelijk lieve mensen. Het geheime ingrediënt is kikkererwtenvocht. Wie hier voor het eerst over hoort zal ongetwijfeld eens goed fronsen. Dat deed ik namelijk ook de eerste keer. Maar kikkererwtenvocht kan je dus werkelijk opkloppen zoals eiwit. Het vocht bevat ongeveer dezelfde waardes als eiwit waardoor het bij het mixen ook witte fluffy pieken gaat vormen.

 

Aquafaba what?

Aquafaba is de fancy naam voor kikkererwtenvocht. Aqua betekent water en faba betekent boon. De term aquafaba verwijst dus naar de vloeistof waar de kikkererwten in zitten. Als je een blik kikkererwten opent, vind je daarin (behalve kikkererwten) ook een dik stroperig vocht die vaak gewoon in de gootsteen gegoten wordt. Vanaf nu dus niet meer doen! Niet alle merken bevatten evenveel kikkererwtenvocht en laat de hoeveelheid nu net belangrijk zijn. Ik gebruik altijd de bokalen van Boni Bio uit Colruyt. Voor wie zich afvraagt hoe deze vegan choco mousse smaakt: Hetzelfde als de klassieke choco mousse want er blijft helemaal geen smaak van kikkererwten achter.

 

Zo maak je de Vegan Choco Mousse

Doe de kikkererwten in een vergiet en vang het kikkererwtenvocht op in een kom. Hieronder lees je wat je eventueel kan maken met de kikkererwten. Zet de kikkererwten opzij, want die hebben we voor dit recept niet nodig.
Smelt de chocolade au bain-marie en haal van het vuur zodat het een beetje kan afkoelen.
Neem een handmixer en klop het kikkererwtenvocht op. Het zal dezelfde structuur hebben als opgeklopt eiwit.
Neem een tweede kom en doe hier een klein beetje aquafaba in. Doe de gesmolten chocolade erbij en roer los met een garde. Voeg nu met een spatel de overige aquafaba toe in grote bewegingen. Beeld je in dat je iedere keer lucht schept onder het mengsel. Eens alles mooi vermengd is mag je het verdelen over de glaasjes. Plaats gedurende enkele uren in de koelkast zodat de vegan choco mousse kan opstijven. Werk af met wat geraspte chocolade vlak voor het serveren. Eet smakelijk! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onder de foto’s terug.

 

Nog meer kookinspiratie

Ik hou van kikkererwten want je kan er alle kanten met op. Denk maar aan het recept hummus met dadels, bulgur met geroosterde kikkererwten of chili sin carne.

Naast deze heerlijke choco mousse staan er nog enkele lekkere vegan deserties op de blog. Zo is het recept Healthy Bounty’s, chocolade perencrumble, banaan-pindakaas nicecream, chocolade bananenbrood en Snickers Dadels 100% vegan.

 

 

[SIGNSPOON]

 

Vegan Choco Mousse

Vegan Choco Mousse

 

VEGAN CHOCO MOUSSE

Print dit recept
Aantal: 4 stuks

Ingrediënten

  • 90 gram kikkererwtenvocht (vocht uit 1 bokaal of blik kikkererwten)
  • 100 gram pure chocolade
  • extra chocolade om af te werken (optioneel)

Instructies

  1. Doe de kikkererwten in een vergiet en vang het kikkererwtenvocht op in een kom. Zet de kikkererwten opzij, want die hebben we voor dit recept niet nodig.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie en haal van het vuur zodat het een beetje kan afkoelen.
  3. Neem een handmixer en klop het kikkererwtenvocht op. Het zal dezelfde structuur hebben als opgeklopt eiwit.
  4. Neem een tweede kom en doe hier een klein beetje aquafaba in. Doe de gesmolten chocolade erbij en roer los met een garde.
  5. Voeg nu met een spatel de overige aquafaba toe in grote bewegingen. Beeld je in dat je iedere keer lucht schept onder het mengsel. Eens alles mooi vermengd is mag je het verdelen over de glaasjes.
  6. Plaats gedurende enkele uren in de koelkast zodat de vegan choco mousse kan opstijven.
  7. Werk af met wat geraspte chocolade vlak voor het serveren. Eet smakelijk!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.