Home Warme gerechten Vegetarische rode biet burger
Vegetarische rode biet burger

Vegetarische rode biet burger

30 mei 2015

De website steekt binnen enkele dagen in een compleet nieuw jasje dus nu is het tijd om ook de oudere recepten eens onder handen te nemen. Sommige foto’s passen niet meer bij de nieuwe look van de website en zijn bovendien ook niet meer kwalitatief genoeg in mijn ogen. Hallo perfectionist ? De eerste versie van dit recept was gebaseerd op een recept van Green Kitchen Stories, één van mijn favoriete blogs! Net zoals de bosvruchten crumble taart onderging dit recept intussen enkele aanpassingen.

Burgers zijn voor mij pure comfort food. Een lekker krokant broodje, een zelfbereide burger en heel veel groentjes. I love it! Bovendien vind ik het best wel fijn om eens met mijn handen te eten en ongegeneerd te smossen.

 

It’s burger time!

Meng het gebroken lijnzaad met het water en zet apart. Snijd vervolgens de rode biet in stukken en hak tot slot fijn in de foodprocessor. Snijd de rode ui heel fijn en pers de knoflook. Doe de fijngehakte rode biet in een kom en voeg de rode ui en knoflook toe. Voeg vervolgens havermout, het lijnzaadmengsel (het moet intussen een papje geworden zijn) en olijfolie toe. Meng alles goed onder elkaar. Voeg tot slot de fijngesnipperde bieslook, verkruimelde feta, cayennepeper, zout en komijn toe.

Nu mag je de handen uit de mouwen steken 😉 Kneed het rode biet mengsel met de handen tot er een kleverig deeg ontstaat. Rol met jouw handen 5 grote ballen en leg op het aanrecht of een bord. Druk vervolgens de ballen plat met de palm van jouw hand zodat je de vorm van een burger krijgt. Druk de zijkanten nog even goed aan zodat het burgers wat steviger worden.

Leg tot slot de rode biet burger minstens een uurtje in de koelkast alvorens te bakken. Het handigste vind ik persoonlijk een doosje met daarin een velletje bakpapier. Wissel af met een velletje bakpapier en een rode biet burger. Op die manier zullen ze straks niet aan elkaar of aan het doosje kleven.

Intussen kan je de voorbereidingen treffen voor de garnituur. Rooster de pijnboompitten in een pan en leg apart. Snijd de avocado in plakjes, was de veldsla en waterkers, snijd een rode ui fijn ringen, versnipper wat bieslook en verbrokkel wat feta. Verhit een pan met wat vetstof en bak de rode biet burger goudbruin langs beide kanten. Maak gebruik van een spatel om de burgers makkelijk om te draaien.

Snijd de broodjes open en ga als volgt te werk:

Begin met wat veldsla en fijngesnipperde bieslook. Verdeel vervolgens wat rode ui ringen over de sla. Schik daarna de avocado met een snufje zeezout. Nu mag je de rode biet burger plaatsen. Werk tot slot af met wat feta, geroosterde pijnboompitten en waterkers. Eet smakelijk!

 

Nog meer kookinspiratie

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer burger maken? Probeer dan zeker ook eens de zoete aardappel burgerspinazie-quinoa burger en quinoa bietenburgers.

Een echte aanrader is de superdeluxe pizza met als basis een rode biet sausje!

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

Rode biet burger

rode biet burger

VEGETARISCHE RODE BIET BURGER

Print dit recept
Aantal: 5 burgers

Ingrediënten

  • 2 gekookte rode bieten* (± 250 gram)
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 120 gram havermout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad**
  • 2 eetlepels water
  • ± 40 sprietjes verse bieslook, fijngesnipperd
  • 100 gram feta, verbrokkeld
  • een snufje
    • cayennepeper
    • grof zeezout
    • komijn

Voor de broodjes

  • 5 ronde broodjes naar keuze
  • 1 avocado, in plakjes gesneden
  • twee handjes veldsla
  • waterkers, om af te werken
  • enkele sprietjes bieslook, om af te werken
  • pijnboompitten
  • rode ui, in ringen gesneden
  • feta, om af te werken

Instructies

  1. Meng het gebroken lijnzaad met het water en zet apart.
  2. Snijd de rode biet in stukken en hak tot slotte fijn in de foodprocessor.
  3. Snijd de rode ui heel fijn en pers de knoflook.
  4. Doe de fijngehakte rode biet in een kom en voeg de rode ui en knoflook toe. Voeg vervolgens havermout, het lijnzaadmengsel en olijfolie toe. Meng alles goed onder elkaar.
  5. Voeg tot slot de fijngesnipperde bieslook, verkruimelde feta, cayennepeper, zout en komijn toe.
  6. Kneed het rode biet mengsel met de handen tot er een kleverig deeg ontstaat.
  7. Rol met jouw handen 5 grote ballen en leg op het aanrecht of een bord. Druk vervolgens de ballen plat met de palm van jouw hand zodat je de vorm van een burger krijgt. Druk de zijkanten nog even goed aan zodat het burgers wat steviger worden.
  8. Leg de rode biet burger minstens een uurtje in de koelkast alvorens te bakken.
Garnituur
  1. Rooster de pijnboompitten in een pan en leg apart.
  2. Snijd de avocado in plakjes, was de veldsla en waterkers, snijd een rode ui fijn ringen, versnipper wat bieslook en verbrokkel wat feta.
Tot slot
  1. Verhit een pan met wat vetstof en bak de rode biet burger goudbruin langs beide kanten. Maak gebruik van een spatel om de burgers makkelijk om te draaien.
  2. Snijd de broodjes open en ga als volgt te werk: Begin met wat veldsla en fijngesnipperde bieslook. Verdeel vervolgens wat rode ui ringen over de sla. Schik daarna de avocado met een snufje zeezout. Nu mag je de rode biet burger plaatsen. Werk tot slot af met wat feta, geroosterde pijnboompitten en waterkers.

 

Notities

* Ik koop rode bieten altijd voorgekookt in de supermarkt. ** 1 eetlepel gebroken lijnzaad + 2 eetlepels water = vervang 1 ei

Heb je dit al gelezen?

6 reacties

Avatar
Lennie van leeuwen 19 juli 2015 - 12:32

Heerlijk recept.
Ikzelf laat altijd de havermout achterwege en vervang dit door teff meel, ivm m’n zoon z’n allergie.

Reply
Virginie
Virginie 19 juli 2015 - 13:16

Bedankt voor jouw reactie! En bedankt voor de tip!
Fijne zondag!

Groetjes,

Virginie

Reply
Avatar
Koen 12 juli 2016 - 19:44

Vandaag gemaakt. Mmmmmm lekker.

Kan je ze invriezen? Want ik heb er te veel

Reply
Virginie
Virginie 12 juli 2016 - 20:04

Dag Koen,

Bedankt voor jouw berichtje! Wat fijn dat je het lekker vond. Probeer zeker ook de ‘quinoa bietenburgers’ eens, die zal je ongetwijfeld ook lekker vinden! 😉
Ik heb de hamburgers eerlijk gezegd zelf nog nooit ingevroren. Het is zeker het proberen waard! Doen zou ik zeggen!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
Roos 13 december 2018 - 15:34

Het ziet er lekker uit!

Reply
Avatar
Ellen 25 maart 2020 - 17:36

Net gemaakt. We waren een beetje bang dat het niet stevig genoeg ging zijn. Na het min. 1 uurtje rusten in de frigo was die schrik meteen vergeten. Ze smaken heerlijk!! We hebben dit fecombineerd met zelfgemaakt speltbroodjes veldsla en wortelspirelli gegrild in kurkuma. Mmmm dank je wel

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.