Home Travel & Hotspots Weekendje Maaseik
Weekendje Maaseik

Weekendje Maaseik

16 juli 2019

 

Limburg vind ik een geweldige streek. Vorig jaar mocht ik Riemst in de prachtige fruitstreek Haspengouw met looiende akkers en bloeiende boomgaarden ontdekken. Riemst wordt ook wel het Toscane van Vlaanderen genoemd. Lees HIER meer over Riemst in het artikel uitstapjes in Riemst. Op uitnodiging van Toerisme Maaseik trok ik vorige week naar het Limburgse stadje. Ons weekendje Maaseik heeft me aangenaam verrast en dat deel ik heel graag met jullie.

Deze Maasstad is gelegen in een prachtige streek met een rijke geschiedenis. Je kan best zeggen dat Maaseik eigenlijk één groot openluchtmuseum is. Het viel me op dat Maaseik krioelt van magnifieke gevels die elk hun eigen verhaal vertellen. In juli en augustus kan je elke woensdagavond een gratis wandeling met gids maken die je meevoert doorheen de stad en langs de Maas.

.

Een klein stadje met een groot aanbod

Op de Markt bevindt zich de oudste privé apotheek van België. Intussen is het een museum die je terugbrengt naar de 18de eeuw toen Thomas Botti deze kleurrijke apotheek kocht. Zes generaties lang werden hier pillen, zalfjes en drankjes verkocht. De Maaseikse apothekers waren kruidenmeesters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je achter de apotheek een kruidentuin aantreft.

 

Oudste Privé Apotheek Maaseik

Oudste Privé Apotheek Maaseik

Oudste Privé Apotheek Maaseik

 

In de Sint-Catharinakerk huisvest meerdere objecten van uitzonderlijke betekenis: de Codex Eyckensis (momenteel in KU Leuven voor onderzoek), de oudste religieuze Angelsaksische weefsels ter wereld, enz… In het voormalige Ursulinenklooster is het John Selbach museum gevestigd. Hier vind je een imposante schilderij- en meubelcollectie. In het vroegere klooster vind je ook het Poppenmuseum van gastvrouw Corinne.

 

Weekendje Maaseik - Fietstocht-1

 

Verken Maaseik op een vespa of kies voor een fietstocht (met elektrische fietsen). Van mei tot en met september kan je iedere zondag met het toeristische treintje Maaseik en Aldeneik ontdekken. In juli en augustus rijdt het toeristische treintje iedere dag.

Bekijk HIER de toeristische gids van Maaseik.

 

Natuur

Wandelaars, fietsers en ruiters vinden in Maaseik alles wat hun hartje begeert. Je vindt er niet alleen mooie, rustige fietspaden maar ook meer dan 200 km wandelroutes. Ontdek de 12 watermolens in de streek zoals de Klaaskensmolen, Dorpermolen of de Wulfeldermolen.

 

Weekendje Maaseik - Watermolen-1

.

Konikpaarden & Gallowayrunderen

Net buiten het grote natuurgebied Nationaal Park Hoge Kempen ligt het wandelgebied Bergerven. Voor je het weet staat er opeens een groep Konikpaarden of Gallowayrunderen voor je neus. Deze prachtige dieren leven hier in het wild, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Omdat ik dit zo indrukwekkend vind heb ik een apart artikel geschreven over de grazers in de Maasvallei. Het artikel kan je HIER lezen.

Streekproducten

Tijdens de aperitiefwandeling mocht ik kennismaken met enkele streekproducten. De Knapkoek is een Maaseiker specialiteit sinds 1648. Rond de 17de eeuw was Maaseik een bloeiend havenstadje. We brachten met de gids Lieve een bezoek aan de oude haven, die intussen niet meer herkenbaar is. Voor de schippers bakte men speciaal een voedzame beschuit. De oude haven kende een stille dood maar de typische Maaseiker scheepsbeschuit groeide uit tot het culinaire uithangbord van de stad.

Weekendje Maaseik - Knapkoek-1

 

We mochten ook Het Oterke,  een bosbessenlikeur en Het Eyckendröpke, een authentieke honinglikeur, proeven samen met echte Maaseiker kaas en Maaslands kruidenzout. Mijn favoriet is zonder twijfel Het Eyckendröpke!

Lees HIER alles over de Maaseiker streekproducten.

.

Wijndomein Aldeneyck

In het pittoreske dorpje Aldeneik liggen op een zonovergoten zuidoosterhelling Europa’s meest noordelijke pinotwijngaarden. Het warme en droge Maaslandse klimaat zorgen samen met de rijke kiezel- en grindlagen voor krachtige smaakvolle Pinot-wijnen. De Pinot wijnen van Wijndomein Aldeneyck werden meermaals bekroond tot Beste Belgische wijn. Deze wijngaard is een must-visit wanneer je er een weekendje Maaseik van maakt!

Meer informatie over rondleidingen en degustatie vind je HIER.

 

.

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

Wijndomein Aldeneyck

 

 

Evenementen

Je verwacht het misschien niet maar er valt namelijk veel te beleven in het bruisend stadje Maaseik. Tijdens mijn weekendje Maaseik vond de jaarlijkse keramiekmarkt plaats. Wat een buitengewone magnifieke markt! Ik kan heel goed begrijpen dat mensen van alle uithoeken naar Maaseik afdalen om op deze markt rond te snuisteren. Van bordjes tot standbeelden, van kleine prijzen tot grote prijzen. Iedereen vindt hier wel iets. En ook ik vond hier mijn ding! Bordjes, kommetjes, potjes, I’m in heaven! Ik verliet de keramiekmarkt met een heuse buit!

Bekijk HIER de evenementenkalender voor 2019.

 

Keramiekmarkt Maaseik     Keramiekmarkt Maaseik  Keramiekmarkt Keramiekmarkt

Keramiekmarkt Keramiekmarkt

Keramiekmarkt Keramiekmarkt

Keramiekmarkt Keramiekmarkt

Keramiekmarkt Keramiekmarkt

Overnachten in Maaseik

We verbleven te midden van het marktplein in het volledig gerenoveerde viersterren Hotel Van Eyck (Markt 48, Maaseik). De perfecte uitvalsbasis als je het mij vraagt. Je bent overal dichtbij en er zijn heel wat horecazaken in de buurt.

Je kan ook lunchen of dineren in de brasserie van Hotel Van Eyck. We mochten er twee keer lunchen en iedere keer gingen we tevreden van tafel. Extra troef zijn het zonnige terras en het volledige nieuwe dakterras met zicht op de markt. De trendy brasserie is iedere dag geopend, zowel voor een kopje koffie als voor een stevige maaltijd.

Ook zin gekregen in een weekendje Maaseik? Ontdek HIER de verschillende accomodaties om te overnachten.

 

Lees ook: Overnachten in Riemst & Overnachten in het Vlaamse Kempenland

 

Hotel Van Eyck Maaseik Hotel Van Eyck Maaseik

.

Le Bouchon

Zaterdagavond waren we te gast bij restaurant Le Bouchon. Het is een klein restaurant met een traditionele keuken, een gezellige sfeer, waar gasten dicht bij de keuken kunnen zitten. Het was een heerlijke zonnige dag waardoor we een plekje kozen op het gezellige terras.

Als voorgerecht kozen we voor burrata met tomatenmengeling en carpaccio van Wagyu beef in Oosterse stijl. Als hoofdgerecht kregen we een brochette van scampi’s met oriëntaalse kruiden en wasabi mayonaise en een entrecôte op Argentijnse wijze met marinade van knoflook peterselie. Allemaal lekkere gerechten met pure smaken.

 

Lees ook: Lekker uit eten in Riemst

Virginie Schoelinck - A Spoonful of Happiness

Virginie Schoelinck - A Spoonful of Happiness

Le Bouchon Maaseik

Le Bouchon Maaseik

Le Bouchon Maaseik

Le Bouchon Maaseik

 

 

 

[Signspoon]

Heb je dit al gelezen?

1 reactie

Ann|reisblog wANNderful 5 augustus 2019 - 08:37

Die oudste apotheek! Zo mooi😍!

Reply

Laat een reactie na

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.