Home Koude gerechten Zuiders brood
Zuiders brood

Zuiders brood

10 juni 2015

Wat is het heerlijk wanneer dit zuiders brood in de oven bakt. De geuren die zich in huis verspreiden doen jou onmiddellijk watertanden. Voor wie dacht dat brood bakken enkel voorbestemd was voor de ambachtelijke bakker heb ik goed nieuws. Dit recept is heel eenvoudig en heeft weinig kans om te mislukken.  Dit zuiders brood kan je bij een lunch, diner of bij het aperitief serveren. Ook bij een barbecue hoort dit zuiders brood absoluut op tafel.

 

Zo maak je het

Verwarm de oven op 190 graden. Neem een beslagkom en voeg de bloem en de suiker toe. Laat de keukenrobot draaien met behulp van een deeghaak op de laagste stand. Terwijl de deeghaak draait, mag je geleidelijk aan het lauw water en de olijfolie toevoegen. Voeg nu de gist toe. Van zodra de gist mooi opgenomen is in het deeg, mag je het zout toevoegen. Voeg nooit gist en zout samen toe! Zout breekt de werking van gist af en dan zal het brood niet rijzen. Ik spreek uit ervaring 😉 Wanneer het deeg soepel en glad is mag je de beslagkom met plastic folie afdekken en gedurende 45 à 60 minuten laten rijzen. Het deeg moet in volume toenemen.

Terwijl je het deeg laat rijzen, kan je de kruiden en andere ingrediënten fijnhakken.

Tip bij het rijzen: Hoe warmer de omgeving, hoe sneller het deeg zal rijzen. Mijn omgevingstemperatuur was 22 graden en ik heb het deeg gedurende een uur laten rijzen.

Wanneer het deeg gerezen is, mag je de handen uit de mouwen steken! Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg samen met de fijngehakte verse kruiden, knoflook, geraspte kaas, olijven en zongedroogde tomaten. Kneed alle ingrediënten goed door het deeg.

Neem een bakvorm en bekleed met bakpapier. Vorm het deeg tot een bol en plaats in het midden van de bakvorm. Dek vervolgens af met aluminium folie en laat het zuiders brood gedurende 55 minuten bakken in de oven.

Laat het brood bij voorkeur afkoelen op een rooster. Op die manier krijgt de onderkant de kans om ook krokant te worden. Je kan het zuiders brood aansnijden van zodra het afgekoeld is.

Je zal gegarandeerd watertanden van zodra de zuiderse geuren zich verspreiden in huis terwijl het brood aan het bakken is! Jouw gasten zullen het fantastisch vinden als je dit zelfgemaakte zuiders brood op tafel zet! De ingrediëntenlijst en het printbare recept vind je onderaan het blogartikel.

 

Nog meer kookinspiratie

Zin gekregen in nog meer zomerse gerechten? Wat dacht je van een feestelijke salade, watermeloen-feta salade deluxe, banaan-chocolade ijscrème, kiwi-limoen ijsjes, bruschetta tomaat mozzarella of sinaasappel-yoghurt ijsjes?

 

Liefs,
Virginie



Volg A Spoonful of Happiness op de voet via Facebook en Instagram

zuiders brood

ZUIDERS BROOD

Print dit recept
Aantal: 1 brood

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 3,5 gram gedroogde gist
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 160 ml lauw water
  • 30 gram peterselie, fijngehakt
  • 30 gram basilicum, fijngehakt
  • 20 gram rozemarijn, fijngehakt
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 koffielepel zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 10 gram zwarte olijven, ontpit en fijngehakt

Instructies

  1. Verwarm de oven op 190 graden.
  2. Neem een beslagkom en voeg de bloem en de suiker toe.
  3. Laat de keukenrobot draaien met behulp van een deeghaak op de laagste stand.
  4. Terwijl de deeghaak draait, mag je geleidelijk aan het lauw water en de olijfolie toevoegen.
  5. Voeg nu de gist toe.
  6. Van zodra de gist mooi opgenomen is in het deeg, mag je het zout toevoegen.
  7. Wanneer het deeg soepel en glad is mag je de beslagkom met plastic folie afdekken en gedurende 45 à 60 minuten laten rijzen. Het deeg moet in volume toenemen.
  8. Terwijl je het deeg laat rijzen, kan je de kruiden en andere ingrediënten fijnhakken.
  9. Wanneer het deeg gerezen is, mag je de handen uit de mouwen steken! Bestuif het werkblad met bloem en kneed het deeg samen met de fijngehakte verse kruiden, knoflook, geraspte kaas, olijven en zongedroogde tomaten. Kneed alle ingrediënten goed door het deeg.
  10. Neem een bakvorm en bekleed met bakpapier. Vorm het deeg tot een bol en plaats in het midden van de bakvorm. Dek vervolgens af met aluminium folie en laat het zuiders brood gedurende 55 minuten bakken in de oven.
  11. Laat het brood bij voorkeur afkoelen op een rooster. Op die manier krijgt de onderkant de kans om ook krokant te worden. Je kan het zuiders brood aansnijden van zodra het afgekoeld is.

Heb je dit al gelezen?

9 reacties

Avatar
Ester 18 augustus 2015 - 12:22

Oh wat klinkt dat lekker! Ga ik zeker uitproberen!
Thanx!!

Reply
Virginie
Virginie 18 augustus 2015 - 17:47

Bedankt Ester! Smakelijk alvast 😉
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
lesire nicole 16 september 2015 - 13:32

ziet er heerlijk uit bedankt ga het eens uit proberen

Reply
Virginie
Virginie 16 september 2015 - 13:41

Bedankt voor jouw reactie Nicole!
Ik ben alvast benieuwd naar het resultaat!
Groetjes,
Virginie

Reply
Avatar
NATALIE 21 september 2016 - 20:30

kan ik speltbloem gebruiken hierrvoor?

Reply
Avatar
Chanja 5 augustus 2018 - 13:59

Het brood is heel lekker maar het rijst niet zoals het zou moeten. 250 bloem. 3.5 gr droge gist. 160 ml water. Het zout doe ik er pas op het laatst bij en de rest zoals het recept. 1uur laten rijzen en 55 min bakken op 190 gr. Ik krijg het deeg ook niet glad. Wat doe ik verkeerd

Reply
Virginie
Virginie 6 augustus 2018 - 14:16

Hi Chanja,

Wat vervelend! Het belangrijkste is voldoende laten rijzen en geen al te hoge omgevingstemperatuur. Met dit warme weer is dat al iets moeilijker natuurlijk. Als je het recept volgt zou het voldoende moeten rijzen. Mocht je het nog ‘n keer proberen, laat je dan weten hoe het resultaat was?

Laat het brood alvast smaken 🙂

Liefs,
Virginie

Reply
Avatar
Liduin 21 november 2018 - 19:04

Waarom kneed je de kruiden er niet meteen door ipv na de 1e rijs?

Reply
Avatar
Hilda 31 mei 2019 - 09:09

Kan dit ook met broodmachine… Missch ook meer bloem?

Reply

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.